marți, 10 iulie 2012

Evenimente zilnice politice declaratii decizii

Luni 23 iulie 2012 Sorin Blejnar, fostul sef al ANAF, primeste interdictie de la procurorii DNA de a parasi tara pe o perioada de 30 de zile, in dosarul in care este cercetat pentru complicitate la evaziune fiscala si sprijinire a unui grup infractional organizat. In dosarul de evaziune fiscala e cercetat penstru sustragerea de la plata de accize si TVA a peste 15 milioane de euro, dosar in care mai sunt cercetati fostul sau sef de cabinet Codrut Marta, fostul sef al Vamilor Viorel Comanita si alte 15 persoane. Instanta a emis mandate de arestare in lipsa pentru fostul sef de cabinet al lui Blejnar, Codrut Marta, Radu si Dana Nemes, Ovidiu Ioan Moldovan si Mihai Gulea, in timp ce Stefan Puscasu a primit interdictie de a parasi tara. Cei sase sunt urmariti penal in acest dosar si, pentru ca nu au fost gasiti, procurorii anticoruptie au cerut arestarea lor in lipsa. Potrivit Ordonantei de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori, in perioada mai 2011 - iulie 2012, George Guliu, Dumitru Chirvasitu, Andrei Florin Juganaru, Radu Nemes si Dana Nemes au constituit si coordonat o grupare infractionala organizata prin initierea unui amplu mecanism evazionist ce vizeaza sustragerea de la plata accizelor aferente a peste 33.000 de tone de motorina care au fost comercializate pe piata interna sub denumirea unor produse petroliere inferioare.

Fostul sau sef de cabinet Codrut Marta a disparut de aproximativ o luna, nu se stie nimic de el unde e, daca e in tara sau in afara, daca e viu sau nu. De asemeni, sotia lui Codrut Marta a fost descoperita a fi implicata in trafic de carne vie cu studente din Moldova.

Sorin Blejnar e cunoscut si pentru hotararea luata in 2010 prin care se imputa plata retroactiv pe ultimii 5 ani la drepturi de autori la mai multe categorii de jurnalisti, artisti plastici, alti artisti, etc. Cei care depaseau pragul de 35.000 de euro a decis Blejnar ca trebuie sa achite retroactiv pe ultimii 5 ani drepturi de autor. Artistii au dat in judecata ANAF-ul, si au castigat, magistratii anuland hotararea care impunea plata de T.V.A. retroactiv la drepturi de autor.

Vineri 6.07.2012 s-a votat in Parlament suspendarea presedintelui Traian Basescu. 256 de parlamentari au votat Pentru suspendarea lui Traian Basescu. Luni, 9.07.2012 Curtea Constitutionala a constatat că procedura de suspendare a lui Traian Băsescu din funcţia de şef al statului a fost respectată. De asemenea, Curtea a validat şi revocarea lui Vasile Blaga şi Roberta Anastase din funcţiile de preşedinţi ai Camerelor. Astfel, Crin Antonescu devine presedinte intermar pana la alegerile prezidentiale. Daniel Chiţoiu devine şi copreşedinte USL, după ce a preluat şefia interimară a PNL dupa ce Crin Antonescu a devenit presedinte interimar. Petru Filip a fost numit interimar la şefia Senatului loc lasat liber in urma acestor decizii, ocupat anterior pentru cateva zile de Crin Antonescu.
S-a stabilit referendum pe 29 iulie la care romanii sunt invitati sa isi dea votul pro sau impotriva ideii de a-l avea in continuare presedinte pe Traian Basescu. Se reintra in campanie electorala. PDL a scos deja un slogan :"Vara asta se poarta albul" - treaba e ca vara de vara se poarta albul, ca si "culoare" recomandata de medici, din cauza razelor soarelui. Plus ca vedem cum PD-L isi schimba culoare dupa anotimp, incepand in 2004 sub culoarea portocalie, la alegerile locale din 2012 erau deja verzi, acum vor sa se dea albi - eu cred ca in dulgi verticale alb cu gri le-ar sta perfect.

3.07.2012:
- Vasile Blaga a fost revocat din funcţia de preşedinte al Senatului, la demersul USL
- Avocatului Poporului, Gheorghe Iancu, a fost revocat la demersul USL . Cererea USL a fost depusă la Birourile celor două Camere. Valer Dorneanu este noul Avocat al Poporului, interimar.
- Roberta Anastase a fost revocata din functia de la şefia Camerei Deputaţilor. In locul ei a fost votat Liderul deputaţilor PSD, Valeriu Zgonea.
- Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a fost ales în funcţia de preşedinte al Senatului cu 73 de voturi "pentru", iar un vot a fost anulat. Astfel a devenit al doilea om in stat.
- se aude ca se va propune si inlocuirea judecatorilor de la Curtii Constituţionale (CCR) care se pronunta mereu impotriva USL. Curtea Constitutionala functioneaza in baza a 9 judecatori, 5 fiind pusi in functie de Basescu. De altfel, Iulia Antoanella Motoc a ajuns judecător in urma voturilor reluate si reluate pana a iesit ea.
- s-a ales noul presedinte al radioului de stat, urmeaza a se vota presedintele televiziunii de stat.

In urma acestor evenimente din data de 3.07.2012, presedintele Traian Basescu iese la TV si da un comunicat de aprox. 5 min. in care nominalizand 5 persoane, le cere sa inceteze atacurile la institutiile statului, considerand-o lovitura de stat si comparand-o cu o mineriada parlamentara. Tonul a fost unul de amenintare, ca si cum daca nu inceteaza, ia masuri. Cei 5 nominalizati au fost coliderii USL - Victor Ponta, Crin Antonescu, Daniel Constantin, si Gabriel Oprea - lider UNPR (cu oameni desprinsi de altfel din PD-L) şi Kelemen Hunor - UDMR( care au fost la guvernare cu PD-L, si inca se cheama a fi la guvernare). In acelasi discurs, Traian Basescu zice ca suspendarea lui e doar un pas in urma caruia e vizat controlul asupra justitiei.

Vasile Blaga a facut sesizare la Curtea Constitutionala impotriva actiunii de revocare a sa.

Mihai Razvan Ungureanu, care a fost prim-ministru 78 de zile, si care la aprox. 2-3 saptamani de la inlocuirea lui ca prim-ministru zicea ca el nu mai simte legatura cu PNL - partidul din care candva a facut parte, dar care el a fost numit ca prim-ministru al Romaniei de catre Traian Basescu, Mihai Razvan Ungureanu zicea pe 3.07.2012 ca ce s-a intamplat in aceasta zi a fost "mineriada parlamentara".

Disputa Traian Basescu - Victor Ponta (premier) cu ocazia Consiliului European de la Bruxelle din 28-29 iunie 2012 . Victor Ponta a trimis lista la Bruxelle cu cei 3 reprezentanti ai Romaniei - premier, ministrul Afacerilor Externe Andrei Marga, si ministrul Afacerilor Europene Leonard Orban. Basescu vroia sa mearga el la Bruxelle, si astfel s-a ajuns la Curtea Constitutionala, care cu o zi inainte s-a pronuntat in favoarea lui Basescu, dar o hotarare a Curtii Constitutionale e valabila de la momentul publicarii in Monitorul Oficial, ceea ce nu mai era timp. Si astfel Ponta a plecat la Bruxelle cu delegatia Romaniei, si Basescu a ramas acasa, desi nimic nu il tinea sa ramana in tara, si atunci Ponta chiar a trebuit sa se prezinte la Consiliul European.

Presedintele tarii Traian Basescu refuza sa il primeasca la discutii pe ambasadorul Olandei in Romania.

Guvernul a scos 700milioane de lei de la fondul de rezerva a statului, din care peste 640 de milioane de lei sunt distribuite primăriilor de alinanta de la guvernare.
In judetul Dambovita sunt 44 de primarii PD-L, si una PSD, iar banii primiti au fost astfel: consiliul Judetean 10milioane Ron, Municipiul Targoviste 2milioane Ron, cele 44 de primarii PD-L au primit 4,5mil ron, primaria PSD a primit 200 000 ron, primarii PNL 0 ron.
Consiliul Judeţean Covasna, cu preşedinte TAMÁS Sándor - UDMR a obţinut aproape 5 milioane de lei.
Primăriei din Alba Iulia cu Mircea Hava, vicepreşedinte în PDL i-au fost distribuite două milioane de lei.
Consiliul Judeţean Arad, cu preşedinte Petru Ioţcu, PDL, a primit tot două milioane de lei.
Din cele 43 de primării din Cluj care au primit bani de la Guvern, doar 5 sunt conduse de PSD şi PNL. Primăria Cluj-Napoca şi Consiliul Judeţean Cluj, ambele PDL, au primit câte două milioane de lei, iar comuna Izvoru Crişului, cu primar UDMR, a primit cea mai mare sumă alocată unei localităţi rurale - 520.000 de lei.
În Gorj, primarii USL nu au primit niciun leu din fondul de rezervă.
Pe total, in tara, primariile PDL au primit 57% din bani, UDMR (partid de alianta la guvernare) - 13%, UNPR (de asemeni partid de alianta la guvernare) - 2%, PSD 105, PNL 10%, Altii - 8%.
Se zice ca acesti bani sunt pentru dezvoltarea de proiecte aprobate de la UE, si nu au nimic in comun cu alegerile locale de pe 3 iunie, de peste 2luni.

Silviu Prigoana, propunerea PD-L-ului pentru primaria Bucurestiului, a declarat ca el "vrea sa fie primar pentru el si familia lui".


Sorin Frunzaverde paraseste PD-L pentru a se alatura USL, respectiv va fi vicepresedinte la PNL. Sorin Frunzaverde a fost in PD-L timp de 22 de ani. Este unul din greii PD-L-ului. In conferinta de presa pe care a sustinut-o pentru a-si motiva plecarea, a declarat ca statul roman este unul politienesc, si ca "ne e frica ca suntem ascultati, la telefon, si cine stie, poate si ambiental". El va candida din partea USL la alegerile locale pentru consiliul judetean Caras-Severin.

Mihail Boldea se afla in Kenya, si s-a predat consulatului roman, si adus in tara, ieri, 27.03.2012. El a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, si este anchetat.

Mihail Boldea este fost deputat de PD-L, care a intrat in acest partid odata cu venirea la guvernare a PD-L-ului in 2008. Ulterior a trecut la UNPR care e partid de alianta cu PD-L .Avocat la origine, Boldea s-a ocupat si cu politica, si cu amenintari si luari de imobile cu forta de la diverse persoane, inclusiv batrani pe care i-a batut (prin interpusi). Acum este cercetat intr-un dosar cu 11 capete de acuzare, in care Boldea este invinuit. Boldea intre timp a trecut mai multe propietati dobandite astfel prin forta, le-a trecut pe numele fratelui mai mic si al tatalui. Acum acestia sunt cercetati in libertate, si s-a pus sechestru pe bunurile lui Mihail Boldea si aceste imobile. Sambata, 03.2012 Boldea paraseste tara la volanul masinii impreuna cu un alt acuzat in acelasi dosar, cu destinatia Turcia, de unde are legaturi cu avionul catre toata lumea, inclusiv catre tarile cu care Romania nu are tratat de trimitere in tara a acestor urmariti. De remarcat e ca Boldea nu s-a furisat din tara, nu era emis mandat prin care sa i se interzica parasirea tarii, desi dosarul lui era cunoscut si inceput, si votat in parlament pentru ridicarea imunitatii parlamentare. A doua zi dupa votul din parlament de ridicare a imunitatii lui Mihail Boldea pentru a putea fi cercetat, anchetat si eventual arestat, a doua zi acesta parasirea liber tara, desi a zis la televiziune ca Romania nu e tara in care sa traiesti, si ca urmeaza sa plece. Prin plecarea lui Boldea din tara a aflat intreaga lume ce demnitari avem, prin plecare facandu-se mai auzit cazul acesta in lume. Dar azi a iesit presedintele Romaniei Traian Basescu la televiziune si a zis ca o sa se implice personal pentru readucerea lui Boldea in tara, asa cum s-a implicat si in cazul Omar Haisam, si in cazul de la FMI, si directorul de la CFR, toti acestia fiind inca si acum de ani buni liberi in alte tari. Traian Basescu zice ca Boldea a fost liber sa plece printr-o culpa a procurorilor justificata de oboseala acestora. Speram ca dl Basescu sa nu oboseasca in aducerea lui Boldea in tara.

"Un cadavru politic din debara" spunea Horia Patapievici candva despre Mihai Eminescu. Azi este contestat la Timisoara la Universitatea de Vest, profesorii acestei facultati nefiind de acord cu acordarea de Doctor Honoris Cauza oferita lui Patapievici, din caua acelei jigniri adusa lui Eminescu, si pentru alte declaratii ale lui Patapievici.

18 martie 2012 - Basescu iese la TV si zice ca i-a facut propunere lui Ponta pentru postul de premier dat ulterior lui Ungureanu. Tot Basescu zice de Ponta cu cateva luni inainte ca e un imatur si un iresponsabil. Totodata Roberta Anastase spunea despre Ponta ca e un interlop. Si Ponta era atunci propunerea serioasa a guvernului si a presedintelui?! Ei propun interlopi, imaturi si iresponsabili?!!

13 martie 2012 premierul Mihai Ravan Ungureanu este invitat la emisiunea lui Mihai Gadea de la Antena 3. Emisiunea a durat aproximativ o ora, spicuind din emisiune, premierul a facut cateva afirmatii remarcante:
- ca nu are cunostinta a fi pus premier in urma protestelor din strada care inca se desfasoara, de aproximativ 50 zile, adevarat acum sunt mai restranse; la aceste proteste s-a strigat "Jos Boc, jos Basescu" , si ca sa vezi, Basescu ii cere demisia lui Boc;
- de asemenea premierul Ungureanu nu poate lua decizii, intrebat fiind daca o destituie pe Roberta Anastase din functia de presedinte al Camerei Deputatilor pentru fraudularea votului la Legea Pensiilor;
- de asemenea nu a raspuns la intrebarea daca il destituie pe Nicolae Lucian Duta - director la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, pentru ca a permis a se ajunge in situatia de a nu mai exista morfina in Romania pentru bolnavii de cancer, acestia avand mare nevoie ce morfina, fiindu-le aproape vitala, pentru inhibarea durerilor ce le au;
- insa a facut mai multe remarci la adresa folosirii limbii romane in modul cat mai corect, de exemplu il intreba pe Gadea ce inseamna "salutar" cand realizatorul emisiunii a folosit acest cuvant, premierul Ungureanu dand ulterior o definitie a acestui cuvant. De asemeni acesta a promis ca ii va darui lui Gadea o carte despre gramatica limbii romane.
- intrebat daca va ceda santajului ungurilor, care acestia cer ca Facultatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures sa se predea doar in limba maghiara, Ungureanu a raspuns ca el si-ar dori ca in aceasta facultate sa se predea in mai multe limbi, de ex inclusiv in engleze, germana, etc. Ungurii au spus ca daca nu li se aproba cererea, ei vor iesi de la guvernare. Actual sun in alianta cu PD-L, ungurii fiind an de an la guvernare de altfel, in alianta cu partidul de guvernare.
Ce am retinut? Nu demite pe Duta, nu demite pe Roberta Anastase, si poate le accepta si cererea ungurilor, voalat cumva, sa se predea in mai multe limbi in Facultatea de la Targu Mures. Dar sa vorbim corect romaneste, ca altfel ne atrage atentia dl premier, plin de morala si invataturi.

7 martie 2012 - Traian Basescu declara in Parlament :"Trebuie sa gasim solutii ca in jurul datei de 1 iunie sa reintregim salariile bugetarilor" - pe 10 iunie fiind alegeri locale. Alt lucru de specificat este ca acum 2 luni refuza marirea salariilor cu 5% deoarece nu erau bani, si acum ar vrea sa redea taierile de 25% din salarii. In Romania in prezent (dupa disponibiliazari masive) sunt 1 200 000 de bugetari. 15% din salariile taiate au fost redate in decembrie 2011, iar acum ar fi de dat inapoi oamenilor 16% (s-au taiat 25% din salarii, s-au taiat sporuri si alte benficii, aproximativ 31%), care ar insemna aproximativ 532 800 000 ron/luna, respectiv 6,4 miliarde ron/an.

Purtatorul de cuvant al presedintiei, Valeriu Turcan, si-a dat demisia, zicand ca se retrage in mediul privat. In locul lui a fost numita purtator de cuvant a presedintiei Claudia-Elena Ionaş, in varsta de 26 ani. Claudia-Elena Ionaş lucrează în Departamentul de Comunicare al Preşedinţiei din 2008. Ionaş este absolventă a Şcolii Naţionale de Ştiinţe Politice şi Administrative (SNSPA), specializarea sociologie, instituţie în cadrul căreia a urmat şi un masterat de "Guvernare şi Societate".

Mihai Razvan Ungureanu premier

Luni 6.02.2012 Emil Boc isi depune demisia din postul de premier. In 10 zile presedintele propune premier. In termen de 60 zile trebuie parlamentul sa isi dea acceptul pentru premier. Daca Parlamentul nu accepta nici una din cele 2 propuneri pe care la poate face presedintele, atunci se dizolva guvernul si se trece la alegeri anticipate. Postul de premier interimar nu poate depasi perioada de 45 de zile.

La data de 29 februarie 2008, Cătălin Marian Predoiu, independent, si avocat de meserie, a fost numit în funcția de ministru al justiției în Guvernul Tăriceanu. El a fost o propunere pentru ocuparea postului de premier interimar dupa demisia lui Boc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu