miercuri, 1 iunie 2011

Programul fertilizare in vitro

Din 1iunie (2011) incepe programul de fertilizare in vitro in Romania. Statul aloca intre 1200 si 1500euro pentru fiecare cuplu care doreste un copil pe aceasta cale. Spitalele de stat care intra in acest program sunt Maternitatea Giulesti (Spitalul de Obstetrica Ginecologie Panait Sarbu) si Spitalul Judetean din Cluj-Napoca. Si spitalele private pot participa la acest program, daca accepta suma suportata de stat. Conditiile de alocare a acestei sume sunt:
- cei doi soţi să fie căsătoriţi de minimum doi ani;
- să nu mai aibă copii;
- măcar unul dintre ei să fie cetăţean român;
- femeia trebuie să aibă între 24 şi 40 de ani (vârstă la care specialiştii spun că rata de succes este cea mai mare, de 28,2%);
- să probeze cu analize că are o rezervă ovariană bună si un raport intre varsta, inaltime si greutate normal;
- cel putin un membru al cuplului este obligat sa detina statutul de asigurat in sistemul public de sanatate de cel putin doi ani;
- pentru fiecare cuplu se suporta o singura procedura de fertilizare in vitro, indferent daca a mai avut sau nu o asemenea incercare.
Dosarul medical se depune la unitatea medicala care va efectua interventia, iar Ministerul Sanatatii va evalua dosarele si va stabili cine va primi ajutorul de la stat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu