Criza economica mondiala a aparut si in Romania, desi presedintele Traian Basescu incerca sa convinga ca Romania nu va fi afectata de criza, la Focsani la ceremoniile prilejuite de Ziua Unirii.
Ce a decis (PD-L) guvernul roman sa faca?
- reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor (multi bugetari au dat statul in judecata si au casigat procesul. Bugetarii îşi vor primi abia în 2016 tăierile salariale pentru a căror recuperare au recurs la instanţă, guvernul justificand ca nu sunt bani prin prisma crizei economice mondiale.)
- reţinerea a 25% din indemnizaţia de concediu a cadrelor didactice (ilegală, dupa cum a decis Tribunalul Călăraşi)
- marirea tva-ului de la 19% la 24%
- disponibiliari masive (în 2009, patronii au trimis agenţiilor de ocupare de forta de munca notificări 120.000 de persoane pentru disponibilizari. In 2010 au fost disponibiliate 65.000 de persoane, indică datele oficiale de la ANOFM. In 2011 până la aproape 3.500 de persoane au fost concediate. Si in 2012 s-au anuntat disponibilizarea a 3000 de romani).
- îngheţarea pensiilor
- reducerea indemnizaţiei pentru creşterea copilului cu 15% (indemnizaţia lunară este în cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni. Aceasta nu poate fi mai mică de 600 de lei şi nici mai mare de 3.400 lei.)
- reducerea ajutorului de şomaj cu 15%
- reducerea rentei viagere a sportivilor cu 25%
- nu se mai acordă trusoul pt nou-născuţi
- nu se mai acordă ajutorul pentru tinerii căsătoriţi
- recalcularea pensiilor din sistemul public (ilegal, pensiile sunt un bun obtinut prin contributia lunara a angajatului pe perioada cat a fost angajat)
- reducerea ajutoarelor sociale, cuantumul lor. Cifra de calcul pentru care se aloca indemnizatia de caldura este de 500ron, fata de 700ron anterior. Mult mai putini primesc ajutoare de incalzire.
- incepand cu ianuarie 2012 se vor suspenda indemnizatiile pentru cresterea copilului si ajutoarele sociale pentru cei care intarzie plata impozitelor
- sanatatea devine mai scumpa, prin introducerea de coplata, desi pentru fiecare angajat firma angajatoare plateste CAS. Apare notiunea de tichet moderator de sanatate pentru coplata unor servicii medicale in sistemul asigurarilor sociale de sanatate, tichetul va reprezenta o suma de bani, in limita a cel mult 600 de lei pe an calendaristic pe care pacientul o va plati pentru consultatii, spitalizari, analize de laborator sau investigatii (Sunt scutiti de la coplata: • Pensionarii cu venituri de cel mult 700 lei/luna; • Copiii cu varsta de pana la varsta de 18 ani, dar si tinerii cu varsta cuprinsa intre 18 ani si 26 de ani care nu beneficiaza de niciun venit; • Bolnavii inclusi in programele nationale de sanatate, pentru programele aferente bolii de baza, daca nu realizeaza venituri din munca).
- au taiat ratiile de lapte praf pentru sugari (!!! asta da economie)
- au redus calatoriile cu trenul gratuite oferite pensionarilor, de la 23 la 6.
Măsuri de austeritate în Ungaria:
-îngheţarea salariilor în sectorul public
-eliminarea celui de-al 13-lea salariu
-creşterea vârstei de pensionare
-eliminarea celei de-a 13-cea pensie
-majorarea TVA de la 20% la 25%
-creşterea accizelor cu 10%
Măsuri de austeritate în Grecia:
-îngheţarea salariilor bugetarilor pe timp de 3 ani
-reducerea la jumătate a celui de-al 13-lea şi al 14-lea salariu
-majorarea TVA de la 19% la 23%
-majorarea accizelor cu 10%
Măsuri de austeritate în Italia:
-îngheţarea salariilor bugetarilor pe timp de 3 ani şi jumătate
-limitarea pensionării anticipate
-reducerea cheltuielilor ministerelor
Măsuri de austeritate în Spania:
-reducerea salariilor bugetarilor cu 5%
-îngheţarea pensiilor în 2011
-nu se mai acordă prima de naştere de 2.500 euro
Măsuri de austeritate în Portugalia:
-reducerea salariilor în sectorul public cu 5%
-majorarea TVA cu 1%
-impozit suplimentar de 2,5% pe profiturile marilor companii şi bănci
-majorarea impozitului pe venit
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu