Pe 24 ianuarie sarbatorim Ziua Unirii Principatelor. În anul 1848, Moldova și Țara Românească au fost cuprinse de febra revoluțiilor europene. Revolta moldovenilor a fost suprimată repede, dar în Țara Românească revoluționarii au preluat puterea și au guvernat în timpul verii.
Unirea Principatelor Române cunoscută și ca Mica Unire (Marea Unire fiind cea de la 1918) a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea și reprezintă unificarea vechilor state Moldova și Țara Românească.
La 24 ianuarie 1859 Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn și al Țării Românești - la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.
Faptul împlinit la 24 ianuarie 1859 era considerat de Poartă și de Austria drept o încălcare a Convenției de la Paris. S-a deschis Conferinta internaționala la Paris, la 26 martie/7 aprilie - 25 aug./6 sept. pentru a se vedea daca se recunoaste unirea principatelor. Franța, Rusia, Anglia, Prusia și Sardinia au recunoscut dubla alegere. Imperiul Otoman și Austria însă tergiversau. In a 3-a ședință a Conferinței de la Paris (25 august/7 septembrie Poarta a acceptat oficial, o dată cu Austria, numirea lui Alexandru Ioan Cuza domn al Țării Românești si al Moldovei.
Alexandru Ioan Cuza s-a născut în Bârlad, la 20 martie 1820, si a murit pe 15 mai 1873, traind doar 53 ani. Cuza a aparținut clasei tradiționale de boieri din Moldova, fiind fiul ispravnicului Ioan Cuza (care a fost de asemenea un proprietar de pământ în județul Fălciu) și al Sultanei (sau Soltana), membră a familiei Cozadini de origini fanariote. Alexandru primește o educație europeană, devenind ofițer în armata moldovenească și ajungând la rangul de colonel. S-a căsătorit cu Elena Rosetti în 1844. La 38 ani devine ministru de război al Moldovei, iar la 39ani domn al Tării Românesti.
Liberalii radicali au inceput sa comploteze impotrica lui Cuza și l-au constrâns pe domnitor să abdice în noaptea de 10/22–11/23 februarie 1866. Al. I. Cuza a acceptat sa renunte la tron, si in locul lui a venit Ion Ghica.
Restul vieții sale și-a petrecut-o în exil, locuind majoritatea timpului la Paris, Viena și Wiesbaden. A fost înmormântat inițial la Biserica Domnească de lângă Palatul domnesc de la Ruginoasa, conform dorinței sale, iar după cel de-al doilea război mondial, osemintele sale au fost mutate la Biserica Trei Ierarhi din Iași.
Vezi mai multe date despre Alexandru Ioan Cuza si reformele sale de dupa alegeri pe Wikipedia.
Ziua de 24 ianuarie a fost declarată zi de sărbătoare legală, nelucrătoare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu