miercuri, 20 iunie 2012

Arestarea lui Adrian Nastase fost premier

Adrian Nastase a fost Prim-ministru al României din partea PSD in perioada 28 decembrie 2000 – 28 decembrie 2004. A fost Președinte al Camerei Deputaților din 21 decembrie 2004 până la 15 martie 2006, când a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție.

Adrian Nastase este anchetat de 8 ani in diverse dosare.

Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, miercuri 20 iunie 2012, de ICCJ (Înalta Curte de Casație și Justiție), la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii", în care este acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD. Cinci judecatori l-au anchetat si condamnat , si acestia sunt Livia Stanciu (preşedinta Curţii Supreme), Florentina Dragomir, Maricela Cobzariu, Sofica Dumitraşcu şi Ioana Alina Ilie.

Laura Codruța Kövesi, născută Lascu, (n. 15 mai 1973, Sfântu Gheorghe), este din septembrie 2006 procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și în această calitate membru de drept în Consiliul Superior al Magistraturii. [sursa http://ro.wikipedia.org] . Laura Codruța Kövesi este numita in guvernarea PDL procuror general. Se zice ca presedintele nu face parte din nici un partid, dar stim ca Traian Basescu presedinte inca din 2004, e presedinte, si anterior a fost presedinte PDL, iar dupa votarea lui ca presedinte al Romaniei a parasit partidul pe care l-a condus, ulterior conducandu-l doar neoficial, si orice mutare de partid, inclusiv sau mai ales numiri in functii, a fost facuta doar la decizia presedintelui.

Revenind la dosarul lui Nastase, judecatorul care e dispus arestarea lui Nastase a zis oficial ulterior ca nu sunt suficiente dovezi in acest dosar.

Adrian Miclescu, unul dintre avocaţii lui Adrian Năstase, a declarat că după condamnarea definitivă în dosarul "Trofeul calităţii" va fi făcută o sesizare la CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului ) şi eventual decizia va fi contestată pe cale extraordinară, însă acestea nu duc la suspendarea pedepsei. Pedeapsa de doi ani de închisoare cu executare primită de Adrian Năstase nu va fi suspendată prin introducerea unei astfel de căi de atac.

In acest dosar au fost interogati sute de persoane, aproximativ 650.

Instiintarea oficiala a fost inmanata oficial in seara lui 20 iunie 2012 la casa lui Nastase din Zambacian. In aceeasi seara, nu la mult timp dupa instiintarea oficiala, Adrian Nastase a incercat sa se sinucida prin impuscare. In cazul unui dosar penal, acuzatul care detine arme trebuie sa le predea. Adrian Nastase a predat 27 de arme, dar a pastrat se pare un pistol pe care l-a folosit in seara de 20 iunie 2012, un glont tragandu-si-l in gat. Momentan e stabil si constient, si va fi operat.


Istoric acuzatii Adrian Nastase
În 31 mai 2007, a fost trimis în judecată de către DNA pentru o presupusă săvârșire a infracțiunii de dare de mită. In data de 22 februarie a fost ales presedinte al consiliului national al P.S.D., astfel dupa aproximativ 2 ani in care nu a detinut nici o functie in partid revine in calitate de presedinte a consiliului national P.S.D.

În mai 2009, parlamentul a avizat începerea urmăririi penale în dosarul „Zambaccian 1”, iar în ianuarie 2010, Direcția Națională Anticorupție a instituit sechestru pe casa din Zambaccian a lui Adrian Năstase, în acest dosar. Adrian Năstase a cumpărat, în anul 1998, terenul de pe strada Zambaccian care valora 250.000 de dolari, cu doar 11.000 de dolari, de la deputatul PSD Gabriel Bivolaru, cel care a fraudat Banca Română de Dezvoltare (BRD) cu 60 de milioane de dolari. Casa lui Năstase a fost construită pe acel teren, în 2004, de compania lui Sergiu Sechelariu, pe atunci secretar de stat în Ministerul Transporturilor și Lucrărilor Publice, Comniplus.

P.S.
Basescu a promis in 2004 capul lui Nastase in teapa in Piata Victoriei.
Monica Macovei, vicepresedinte al Partidului Democrat Liberal, a spus ca are un motiv de mare bucurie prin arestarea lui Nastase.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu