Dupa 22 de ani ne aflam iar in dictatura. De la miscarile de strada din iarna 2011-2012, cand oamenii ieseau in strada zi de zi la -15 grade Celsius, opozitia pe atunci astfel sustinuta de popor a intreprins mai multe masuri anti-dictatura Basescu. Vorbim de dictatura, pentru ca deciziile care trebuiau luate de partidul de guvernare erau de fapt luate de Basescu, si se executa dorinta unui singur om, opozitia fiind in minoritate. Oamenii s-au saturat, au inceput sa iasa in strada, parlamentarii din opozitie au inceput sa atace pe toate caile legale guvernarea, inclusiv presedintele. Si la alegerile locale din 10 iunie 2012, opozitia trece la guvernare, zdrobind procentual PD-L. Opozitia a strans 85% din voturi.
Pe 28 iunie are loc Consiliul European, la care Basescu tine mortis sa se duca el, desi acolo se discuta alte teme decat cele care privesc un presedinte. Franta e singura tara prezenta la Consiliul European care isi trimite presedintele. Victor Ponta a precizat ca principalele teme care se vor dezbate la Consiliul European sunt masurile de crestere economica si de creare de locuri de munca si mecansimul multianual bugetar al Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020, ultimul subiect fiind deja atins la intalnirea de la Bucuresti cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si alti noua prim ministri. Rolul presedintelui, cel putin asa cum e in Romania, e pe teme militare.
In alta ordine de idei, prin masurile securiste in care a trait Basescu si acum le aplica, e si dosarul "Trofeul calităţii" in care lui Adrian Nastase i s-a dat puscarie 2 ani cu executare, desi judecatorul care a instrumentat dosarul a zis ca nu sunt suficiente probe pentru inchiderea lui Nastase in acest dosar. Nu ca nu ar fi corupt Nastase, dar singurele dosare deschide din 2004 contra lui Nastase au fost "subtiri": dosarul Tamara, dosarul termopanelor, si acesta.
Basescu acuza de Ponta de plagiat in teza sa de doctorat. Cel dupa care ar fi plagiat Ponta a afirmat la televiziune ca el nu considera ca a fost plagiat, mai ales ca la sfarsitul lucrarii Ponta a trecut carti si autori care au reprezentat sursa in realizarea lucrarii.
Mircea Diaconu a preferat sa demisioneze din functia de Ministru al Culturii dupa ce ÎCCJ (Înalta Curte de Casație și Justiție) l-a declarat incompatibil. n 27 ianuarie 2011, Agenția Națională de Integritate (ANI) a transmis: „În urma evaluării declarațiilor de interese, precum și a altor date și informații, au fost identificate elemente în sensul existenței stării de incompatibilitate, deoarece, începând cu data de 19.12.2008 și până în prezent, domnul Mircea Diaconu s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât a exercitat simultan demnitatea publică de Senator în cadrul Parlamentului României, precum și funcția de conducere de Director - manager în cadrul Teatrului „C.I. Nottara” (funcție de conducere specifică unei instituții publice locale)”.
Puiu Hașotti e propunerea USL pentru ocuparea postului astfel ramas liber. Co-liderul USL Crin Antonescu a declarat astăzi 22.06.2012, că, dacă preşedintele Traian Băsescu nu-l învestește luni pe Puiu Haşotti la Ministerul Culturii, va cere parlamentarilor PNL declanșarea procedurii de suspendare.
Basescu simte ca i se apropie suspendarea, si de curand a dat lege ca presedintele poate fi demis doar prin votul a 50%+1 din cei cu drept de vot (dar de ales presedinte poate fi ales cu mai putin). Se considera ca in Romania exista aproximativ 18milioane de romani cu drept de vot (peste 18 ani). Ar insemna sa voteze 9milioane si o persoana pentru demiterea lui Basescu. De ce a schimbat asta Basescu acum? Dupa ce USL a ajuns prin votul de la 10 iunie 2012 partid de guvernare, au schimbat aceasta lege la loc, astfel ca e nevoie ca 50%+1 dintre românii care se prezintă la referendum să voteze pentru demitere și nu 50%+1 dintre românii cu drept de vot. (de fapt asa cum era pana sa scimbe Basescu legea).
Senatul va discuta în viitorul apropiat o limitare a atribuțiilor Curții Constituționale. Curtea Constitutionala e sub ordinul si comanda lui Basescu, neoficial, executand dorintele acestuia, declarand ce e constitutional si ce nu functie de doleantele presedintelui. Asta din 2004, de cand a venit Basescu la presedintie, si si-a numit 5 din 9 oameni ai sai la Curtea Constitutionala.
Sunt multe de spus despre coruptia si dictatura lui Basescu, unii fac emisiuni televizate de ani de zile, prezentand zi de zi astfel de dovezi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu