miercuri, 21 decembrie 2011

Revolutia din Romania 1989 si inlaturarea lui Ceausescu

P.C.R. era partidul lui Nicolae Ceausescu, om care a urcat de la postul de cizmar la cel de conducator de tara. La Congresul al XIV-lea al PCR din 20 și 24 noiembrie 1989, Nicolae Ceausescu a fost reales secretar general al P.C.R. .

Scînteia, România liberă erau ziarele acelor vremuri comuniste. Posturile de radio Radio Europa Libera si Vocea Americii, care ani de-a randul au fost ascultate pe furis de romani, cu radiourile date incet cat sa auda doar ei de aproape, erau radiouri care emiteau din afara granitelor Romaniei si spuneau adevaruri neacceptate de comunisti, si transmiteau si stiri esterne.

Revolutia romana din 1989 a inceput in Timisoara, si s-a extins rapid in toata tara, desfasurandu-se in perioada 16decembrie-25 decembrie 1989. Sloganul revolutiei: "Azi in Timisoara, mainen-n toata tara". Pe atunci, primar in Timisoara era Petre Mot, prin care s-a decretat legea martiala, interzicandu-se populatiei sa circule in grupuri mai mari de două persoane.

Pe 21 decembrie, in jurul orei 9.30 ministrul apararii Vasile Milea s-a sinucis. Rapid, in locul lui, Nicolae Ceausescu l-a numit in postul ramas liber pe Victor Stănculescu.

Pe 21-22 decembrie au loc in continuare miscari revolutionare soldate cu morti, Securitatea tragea in multime, tancurile au iesit pe strazi.

Pe 22 decembrie 1989 Nicolae Ceausescu vorbeste in Bucuresti, de la balconul Comitetului Central (CC), despre marirea salariului cu 30lei (vezi filmulet minutul 13 si 38secunde), si despre revolutia de la Timisoara ca fiind "opera unor huligani și nu au nimic comun cu clasa muncitoare". Incepe sa fie huiduit. Ceausescu e surprins de reactia masei. Vorbele lui Ceausescu din acel moment catre populatia din fata sa au fost „Alo, alo!” sau „Stați liniștiți la locurile voastre!” .



Pe 22 decembrie , in jurul orei 12:08, Nicolae si Elena Ceausescu fug din sediul CC al PCR cu ajutorul unui elicopter. Alaturi de ei in elicopter se afla garda de corp si Emil Bobu și Manea Mănescu. Spatiul aerian al taii a fost închis la ordinul generalul Iosif Rus, comandantul Aviației. Sunt lasati la Titu si luati de militie si dusi intr-o unitate militară din Târgoviște in apropierea orei 18:00. Luptele in strada continua, iar pe 24 decembrie este proclamata victoria revolutiei.

În jurul orei 12:30 Televiziunea a fost ocupată de revoluționari. La 12:51 Ion Caramitru și poetul Mircea Dinescu apar in fata camerelor de fimat zicand "Fratilor, am invins" si facand cu degetele semnul victoriei V.

Pe 25 decembrie are loc judecarea rapida a sotilor Ceausescu de catre Tribunalului Militar Exceptional organizat de CFSN. Sentinta a fost impuscarea sotilor, care s-a intamplat in aceeasi zi, da, de Craciun, la ora 15:00. Inmormantarea lor s-a facut in Cimitirul Ghencea din Bucuresti, pe data de 30decembrie.

Se vorbeste despre implicarea Rusiei in aceasta revolutie, ca Ion Iliescu, care a dirijat cumva revolutia a fost sustinut de Rusia, ulterior acesta devenind si presedintele tarii. Frontul Democratic Român a fost primul partid care a aparut imediat in zilele de inceput ale revolutiei. Frontului Salvării Naționale este partidul lui Ion Iliescu infiintat in acele zile de revolutie.

Nicolae Ceausescu a fost sustinu pana in ultima clima de oamenii sai de nadejde: generalul Marin Neagoe - șeful Directiei a V-a de securitate și gardă , generalul Vasile Milea - ministrul apărării, Tudor Postelnicu - ministrul de interne, generalul Iulian Vlad - șeful DSS.

Conform evidențelor din anul 2005, întocmite de Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluționarilor (SSPR), instituție aflată în subordinea Guvernului României, numărul total al celor decedati prin împuscare pe durata revoluției a fost de 1142, al răniților de 3138. Dar aceste date sunt inexacte, au murit mai multi oameni, dar nu se stie de ei oficial, nu toti fiind inregistrati ca decedati in revolutie sau raniti.

Manifestul "A căzut tirania" tipărit la Timișoara în 22 decembrie 1989, cuprinzînd revendicările Frontului Democratic Român de la Timișoara. Este fotografia unui act.

Au salutat victoria revolutiei mai multe tari: Rusia, Franta, Anglia, Germania, USA, Cehosolvacia, Bulgaria, China, Spania, Austria, Olanda, Italia, Portugalia, Ungaria, Japonia (Partidul Comunist al Japoniei) si RSS Moldovenească.

Mai multe detalii gasiti pe http://ro.wikipedia.org/wiki/Revolu%C8%9Bia_Rom%C3%A2n%C4%83_din_1989

marți, 20 decembrie 2011

Firme romanesti si datoriile lor

SRTv, sau mai pe intelesul majoritatii - Televiziunea Română are datorii de peste 100 de milioane de euro şi conturile blocate de ANAF. Posturile de televiziune si radio ale acestei firme sunt multiple: TVR, TVR1, TVR2, TVR3, TVR International, TVR Info, TVR Cultural, TVR HD, TVR Timisoara, TVR Cluj, TVR Craiova, TVR Iasi, TVR Targu Mures.
Chiar si privatii platesc taxa pentru serviciul public de televiziune, chiar si aceia care nu au un televizor in casa, incasarea facandu-se automat prin filialele Electrica SA (intra pe factura de consum de energie).

Veniturile SRTv (asa cum sunt publicate pe site-ul oficial al SRTv)în 2010 au fost:
Venituri taxa tv...................302.573.268 lei - 54.07%
publicitate şi sponsorizări....... 37.376.997 lei - 6,68%
subvenţii..........................183.166.455 lei - 32,73%
exploatare.........................36.495.340 lei - 6,52%

SRTv este televiziunea cu care am fost obijnuiti inca din comunism, singura la momentul acela care transmitea in Romania. Vedem ca multe incasari sunt din taxa obligatorie la care cetateanul nu prea are multe de spus, si din subventii de la stat, pe publicitate nu se descurca prea mult sa vanda, publicitate vanzand doar in valoare de 6,68% din veniturile sale. Si atunci, firma e una comunista sau capitalista? Va trece SRTv vreodata pe profit, sa isi plateasca datoriile catre stat, sau ...ce se va intampla cu datoriile ei? Se vor trece cu vederea? Se vor uita? Salariile la SRTv incep de la 52mil lei vechi pentru persoane care nu au nici o zi experienta in presa, asa cum reiese din stenograma şedinţei Consiliului de Administraţie din data de 29 noiembrie 2011, de care a facut rost Jurnalul Naţional.

luni, 14 noiembrie 2011

Imagini cu Pamantul vazut din spatiu HD

Earth | Time Lapse View from Space, Fly Over | NASA, ISS from Michael König on Vimeo.


Acestea sunt imagini oferite de NASA, facute din naveta spatiala internationala in perioada august- octombrie 2011.

Imagini asa cum nu le-am mai vazut pana acum, clare, cea mai inalta rezolutie pana in acest moment. Vedem fulgerele din zonele cu ploaie, luminile marilor orase, aoreola boreala, zidul chinez luminat, desertul si oceanele.

Ce se vede in ordinea aparitiei locatiilor in film:

1. Aurora Borealis trece peste Statele Unite, noaptea
2. Aurora Borealis si estul Statelor Unite, noaptea
3. Aurora Australis din Madagascar pana in sud-vestul Australiei
4. Aurora Australis la sud de Australia
5. Coasta de nord-vest a Statelor Unite pana in America Centrala de Sud, noaptea
6. Aurora Australis de la Sud la Nord, Oceanul Pacific
7. Halfway în lume
8. Prin noapte Africa Centrala si Orientul Mijlociu
9. Nopatea in desertul Sahara si Orientul Mijlociu
10. Canada si Statele Unite ale Americii Centrale noaptea
11. din California de Sud pana in Golful Hudson
12. Insulele din Marea filipineze, noaptea
13. Asia de Est : Marea Filipinei si Guam
14. Orientul Mijlociu noaptea
15. Marea Mediterana noaptea
16. Aurora Borealis si Statele Unite ale Americii noaptea
17. Aurora Australis peste Oceanul Indian
18. din estul Europei pana in sud-estul Asiei, noaptea

vineri, 21 octombrie 2011

Cat de bogate sunt bisericile din Romania

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei in 2011 are profit de 4,7 milioane de lei şi suma o plaseaza pe locul 5 în topul celor mai profitabile instituţii ieşene. Mitropolia are fabrica de lumânări, mai multe tipografii, o firmă de comerţ cu amănuntul, zeci de mii de hectare de pădure, fabrici de cherestea, administrează un spital, hoteluri în staţiunile de munte, centre de conferinţă, o firmă care oferă consultanţă pentru afaceri.

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a înfiinţat o Casă de Ajutor Reciproc a Clericilor şi Mirenilor(CARCM), de unde atât preoţii, cât şi credincioşii, vor putea lua împrumuturi cu o dobândă de 6%. Filiale ale CARCM vor funcţiona în fiecare protopopiat din cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor.


Catedrala Mitropoliei Moldovei si Bucovinei - Iasi

Mitropolia Olteniei deţine un pachet de 13% din acţiunile unei firme din Cernavodă care tranzacţionează energie electrică.

Numai in Bucuresti, Biserica Ortodox a primit de la guvernul Romaniei un teren de 12ha pentru ridicarea Catedralei Mantuirii Neamului.

Biserica primeste banii de la stat, terenuri, cladiri, bani de la enoriasi, bani contra servicii, si mai dezvolta si ele afaceri, inclusiv in constructii, turism, consultanta.

As vrea eu o afisare pe site-urile bisericilor, episcopiilor si motropoliilor, asa cum se gasesc pe site-uri ale institutiilor de stat (firme de stat, primarii, ministere), Declaraţiile de avere a Prea Fericitilor nostri indrumatori ortodocsi sau de orice alta religie sunt, care invata ei populatia cum sa fie umili.

Daca ai treaba pe la vreo biserica, fie o inmormantare, o nunta, un botez, sau orice altceva, preotii cer bani, pe care ar trebui sa emita chitanta, pentru ca ei au facturi si chitantiere....daca ai treaba la biserica sa presteze vreun serviciu duhovnicesc pentru tine, cere-le chitanta. Iti vor da? La ei nu e economie subterana, evaziune fiscala ?

Acest articol va fi completat pe parcurs. Revino pentru mai multe detalii.

Parcuri eoliene in Romania

Parcul eolian din Suceava
11 parcuri eoliene vor fi construite începand cu 17 octombrie 2012, în mai multe localităţi din judeţul Suceava (Ciprian Porumbescu, Horodniceni, Capul Câmpului, Drăgoieşti, Berchiseşti, Moara, Stroieşti, Iliseşti şi Udeşti), pe o suprafaţă totală de 4.000 de hectare, reprezentând o investiţie de 780 de milioane de euro.
Proiectul va fi demarat de către o firmă cu capital francez, iar instalaţia va avea 170 de turbine, cu putere de 3 MW fiecare. Capacitatea totală a acestora va fi de 516 MW.

Parcul eolian din Mărişel Cluj
Primaria din Mărişel Cluj a semnat cu firma Ramina Eol contract de construire a unui asemenea parc. Investitia de inceput de 64 milioane de euro pentru 18 turbine ridicate pe un spaţiu de 100 de hectare va fi inceputul unui parc eolian la altitudinea de 1.230 de metri, cea mai înaltă zonă din Europa în cazul unor astfel de investiţii. Parcul de la Mărişel va avea o putere energetică de 45 de megawaţi (2,5 megawaţi pe fiecare turbină – n. red.).
Terenul de 100 de hectare pe care se va întinde parcul eolian cu cele 18 turbine este oferit de Primăria Mărişel, pentru care aceasta va primi din partea firmei 11% din profitul producţiei de energie.

vineri, 7 octombrie 2011

Despre Steve Jobs

Lucrurile bune merita mentionate, mai ales cand ele dispar. Reprezinta un exemplu pentru noi, un model de urmat, lucruri de invatat. Steve Jobs a dat o mare lectie de viata. Dar cine e Steve Jobs? Steve Jovbs a fondat Apple in 1976, in garajul unei case din California. A fost director general si cofondator al Grupul american Apple, impreuna cu prietenul si colegul sau din liceu, Stephen Wozniak. E copil parasit de parinti, adoptat de o familie modesta, iubitoare, care a avut grija de el.
Steve Jobs despre copilaria lui:
"Am crescut în Silicon Valley. Părinţii mei s-au mutat din San Francisco la Mountain View când eu aveam 5 ani. Când tatăl meu s-a mutat în centrul Silicon Valley, eram mereu înconjurat de ingineri şi oameni pasionaţi de tehnologie. Acela era paradisul meu. Ţin minte că locuinţa noastră era în apropierea unei livezi de piersici, iar vara aerul avea aroma acestor fructe. Era cel mai frumos loc de pe pământ, era lumea în care îmi doream să cresc".

Si din copilul nedorit de catre parintii biologici, iubit de parintii adoptivi, a ajung iubit de mare parte din lume.

Nascut in 1955, paraseste universitatea pentru a crea Apple.

În 1986, Jobs a cumparat Graphics Group ( mai târziu denumit Pixar) de la Lucasfilm, divizia grafică de calculatoare, pentru prețul de 10 milioane de dolari, din care 5 milioane de dolari fiind date companiei ca și capital. După cativa ani de la debut, Pixar Image Computer a încheiat cu Disney un contract pentru producerea unor filme animate computerizate pe care Disney le-ar cofinanța și distribui.
Vezi aici parte din interviul acordat de Steve Jobs in 2003 catre CBS News, vorbind despre cum a preluat Pixar:




În 2007, Apple a intrat în afaceri pe piața telefoniei mobile cu introducerea iPhone-ului, un multi-touch ecran telefon mobil, iPod, și dispozitiv de internet. Produsele care au catigat lupta economica pe piata telefoanelor mobile, create de Apple, au fost iPod, iPhone, iPad.

Steve Jobs a publicat pe contul lui, ca ultim mesaj scris de el pe blog, in urma cu 2 zile de a muri: "Love is like a puzzle, hard to piece together, but beautiful when all the right pieces are put together”.

Vezi imagini cu Steve Jobs de-a lungul scurtei sale vieti:

Imagini cu Steve Jobs de-a lungul putinilor sai ani

Aflat în concediu medical din ianuarie, el şi-a anunţat demisia din postul de director general la 24 august 2011, cedând conducerea adjunctului său Tim Cook. Asa arata Steve Jobs la 2 zile dupa demisie:

Ultima imagine cu Steve Jobs, bolnav de cancer de pancreas.


Cateva citate din Steve Jobs, gandirea si viziunea lui:
"Dacă Apple ar deveni un loc în care oamenii ar considera calculatoarele ceva banal, dacă romantismul ar dispărea, dacă angajaţii ar uita că PC-urile sunt cea mai mare invenţie făcută de om, atunci voi simţi că am pierdut Apple. Însă, dacă mă aflu la un milion de kilometri depărtare, iar aceste lucruri rămân la stadiul de supoziţii, atunci înseamnă că încă Apple este inima care bate în pieptul meu"

"Câteodată atunci când crezi anumite lucrui, faci greşeli. Este bine să recunoşti repede că ai greşit şi să mergi mai departe în a crea alte lucruri, pentru a repara eroarea făcută"

"Slujba mea nu este să fac viaţa oamenilor mai uşoară. Slujba mea este să fac viaţa oamenilor mai bună"

"Atunci când eşti tâmplar şi construieşti un şifonier din lemn, în spatele sertarelor nu pui un material de o calitate mai proastă, chiar dacă nimeni nu se uită acolo. Tu vei şti că este acolo, aşa că şi spatele sertarelor va fi realizat dintr-un lemn de calitate. Vei face asta pentru a putea dormi bine noaptea"

"Cuvântul "design" este unul ciudat. Unii cred că descrie numai înfăţişarea unui anumit obiect. Însă, bineînţeles, dacă vei săpa mai adânc, îţi vei da seama cum funcţionează de fapt.

"Inovaţia vine atunci când spui NU la 1000 de lucruri, şi când descoperi uimitorul din spatele banalului. De regulă se întâmplă să nu vedem lucrurile simple care stau întinse chiar în faţa noastră"

"Munca îţi ocupă o mare parte din viaţă, aşadar trebuie să te asiguri că ceea ce faci este un lucru de calitate. Trebuie să crezi în munca pe care o faci, numai aşa acţiunile tale vor fi măreţe"

"Dacă îţi trăieşti fiecare zi ca şi cum aceasta ar fi ultima ta zi, mai devreme sau mai târziu cu siguranţă vei avea dreptate. Mă uitam de multe ori în oglindă dimineaţa înainte de a pleca la muncă, şi seara când ajungeam acasă, şi mă întrebam dacă aş fi schimbat ceva la ziua care a trecut. Dacă răspunsul era nu, atunci cele 10 ore de muncă îmi aduceau o bucurie imensă".

"Modelul meu de afacere sunt cei de la Beatles. Sunt patru tipi foarte talentaţi, care se completau unul pe celălalt. În cazul Beatles, întregul era mai valoros decât fiecare membru luat separat".

Bill Gates, care a fost rivalul sau in viata pe domeniul calculatoarelor, a recunoscut ca Steve Jobs este un "geniu în Silicon Valley". Dupa moartea lui Steve Jobs, Bill Gates spunea: "Rar îi este dat lumii să vadă un om cu un impact atât de mare precum cel pe care Steve l-a avut. Efectele acestui impact se vor resimţi pentru multe generaţii. Pentru noi, cei norocoşi să lucrăm cu el, a fost o onoare imensă. Îmi va fi foarte dor de Steve".


Steve Jobs a murit pe data de 6 octombrie 2011, după o lunga batalie cu un cancer pancreatic, care a inceput undeva in 2004 .

Istoria calculatorului, de la inceputuri pana in prezent, cu toate stadiile sale, tehnice si ce a dus la aparitia iPhone,Ipod, iPad, film de o ora:

duminică, 11 septembrie 2011

11 septembrie 2001 2011

11 septembrie 2001 a fost ziua cand Bin Laden prin oamenii lui a lovit lumea intreaga, deturnand 3 avioane, 2 lovind turnurile gemene World Trade Center din Manhaten, iar un al treilea avion lovind cladirea Pentagonului.. Atunci au murit 2967 oameni de diferite natii, oameni care lucrau in turnurile gemene.

Turnurile Gemene World Trade Center Manhatan inainte de 11.09.2001

Turnurile Gemene World Trade Center Manhatan inainte de 11.09.2001


Doua avioane deturnate au lovit cate un turn, iar un al treilea avion a lovit Pentagonul pe aripa de vest.

Turnurile Gemene World Trade Center Manhatan atacate cu avioane pe 11.09.2001


Aproximativ 200 de oameni se aflau deasupa zonei in care au intrat avioanele in cladiri. Acesti oameni nu au avut nici o sansa.
Cladirea Pentagonului
Cladirea Pentagonului

Pentagonul lovit de avion pe 11 spetembrie 2001

Imagini cu Pentagonul lovit de avionul deturnat la data de 11 septembrie 2001.


Cladirea Pentagonului a fost refacuta, dar turnurile au cedat impactului. Se zice ca 70 000 de oameni au suferit probleme de sanatate ulterioare atacurilor, si aici ne referim la pompieri - 340 pompieri au murit in incercarea de a salva cat mai multi oameni, si ulterior in incercarea de a gasi supravietuitori printre ramasitele cladirilor. Au inhalat moloz si praf toxic care le-au afectat sanatatea, unii murind indirect in urma acestui atac.

Acum, momentan, in locul celor 2 turnuri sunt 2 piscine cu cascada, care vor sa arate ca viata curge mai departe, ca apa cascadelor, apa care e considerata aducatoare de viata.
Locul Turnurilor Gemene doborate, dupa atac si curatirea terenului

Locul turnurilor dupa curatenie.


In 2013 va fi gata turn cu 103 etaje One World Trade Center, cel mai mare din America, cu o inaltime de aproape 542 de metri. Acum aceasta cladire are deja 70etaje.

Proiectul One World Trade Center ce urmeaza a fi gata in 2013.

Aici www.wtc.com vezi istoricul si stiri despre World Trade Center si One World Trade Center.



Bin Laden a fost omorat in mai 2011, la aproximativ 10 ani de la atac. Americanii au pornit in cautarea lui, si l-au gasit in pat, cu caciula pe cap, sub o patura. Executia lui a fost filmata, si exista imagini cu presedintele american Barack Obama si secretari de stat urmarind actiunea soldatilor americani. Corpul lui au zis americanii ca l-au aruncat intr-un loc secret in mare.

Au fost oameni care s-au temut ca omorarea lui Bin Laden va duce la atacuri talibane asupra lumii occidentale, dar s-a dovedit ca nu s-au intamplat aceste temeri, aceste atacuri ulterioare, Bin Laden avnad cativa adepti, dar multi oameni din lumea araba nesustinand ideile acestuia, poate si ei vroiau sa scape de el.

Aceste atacuri au schimbat lumea, masuri de securitate suplimentare au fost luate. Telefoanele au inceput sa fie mai urmarite, inclusiv retea internet, cine cu cine vorbeste si ce.
Atacurile au avut efecte si in Romania. In urma acestor evenimente, Romania a fost acceptata mult mai rapid in Nato in Martie 2004,pe 29. In Romania, la Deveselu judetul Olt, americanii au instalat scutul anti-racheta care are rol de a deturna orice racheta inamica lansata cu scop de atac al oricarei tari membre NATO. Rusia suspecteaza aceasta miscare a Statelor Unite de a plasa scut antiracheta in zona asa apropiata de ei, si din acest motiv nu ne mai privesc nici pe noi cu ochi prea blajini. Rusii cred ca scutul a fost plasat cu gandul de a supraveghea si eventual a ataca vreodata Rusia.

vineri, 2 septembrie 2011

Romania alegeri locale parlamentare 2011 candidati USL

Joi, 1 septembrie 2011, a fost o zi cu cifre si evenimente politice. Adica CCSI si Avangarde au facut public sondajul care arata preferintele romanilor pentru alegerile locale Romania 2012. Sondajul arata ca romanii prefera USL in procent de 60%.
procente sondaj alegeri locale parlamentare 2012
S-a mai intamplat ca tot joi, Tribunalul Bucuresti a admis actiunea de inregistrare a aliantei politice dintre PSD si ACD (Alianta de Centru-Dreapta), denumita Uniunea Social Liberala (USL), fiind astfel infiintata USL. Actele infiintarii acestei aliante au fost depuse pe 8 martie 2011.
Joi la ora 18.00 s-a tinut apoi conferinta de presa de catre membrii USL Victor Ponta (PSD), Crin Antonescu (PNL) si Daniel Constantin (PC), conferinta in timpul careia au facut cunoscute listele formaţiunii pentru alegerile locale din 2012. Victor Ponta a precizat ca pentru consiliile judetene vor exista 21 de candidati PSD, si 20 de candidati ACD (PNL-PC).
PSD va desemna candidati in Suceava, Bacau, Vaslui, Vrancea, Galati, Brăila, Tulcea, Ialomita, Constanta, Prahova, Dambovita, Arges, Olt, Valcea, Sibiu, Gorj, Dolj, Mehedinti, Timis, Salaj si Bistrita-Nasaud. In cazul primariilor din resedintele de judet, candidati PSD vor fi la Botosani, Iasi, Vaslui, Focsani, Braila, Constanta, Slobozia, Ploiesti, Alexandria, Slatina, Pitesti, Craiova, Turnu Severin, Targu Jiu, Resiţa, Bistrita, Targu Mures si Satu Mare.
In Iasi Partidul Conservator va propune candidat.
Candidati din partea Aliantei de Centru-Dreapta vor fi la primariile Suceava, Neamt, Bacau, Galati, Tulcea, Calarasi, Giurgiu, Targoviste, Ramnicu-Valcea, Timisoara, Deva, Covasna, Sibiu, Alba, Cluj, Arad, Oradea, Zalau, Baia Mare. Dintre acestea, candidati PC vor fi pentru Targoviste, Deva, Arad, Sibiu si Piatra Neamt.

marți, 30 august 2011

Statistici angajati someri pensionari

In 2011, Romania are 22milioane de cetateni, si 4milioane de angajati.

In anul 2009, in Romania existau 4,72 milioane de pensionari platiti de la bugetul asigurarilor sociale de stat, din care peste un milion de persoane au pensie de invaliditate sau pensie anticipata, iar 577.000 beneficiaza de pensie de urmas. La acestia se adauga aproape un milion de pensionari platiti direct de la bugetul de stat.
In 2009 erau angajati 9,3milioane de romani, somaj 7,8%, 25% din populatie traia sub limita de saracie. Limita de saracie este considerata la 60% din venitul mediu echivalent. In Romania, aceasta este considerata la un venit de 334Euro/luna de cap de locuitor.
In iulie 2010, in Romania erau 1,8 milioane de pensionari cu stagiu complet, 1,3 milioane de pensionari fara stagiu complet si 906.000 de pensionari pe caz de boala.
Evolutia numarului de pensionari: in 2009 aveam 4,7milioane pensionari, in 2008 - 4,6mil. pensionari, in 2004 0 4,4mil. pensionari, in 1999 - 4,3mil. pensionari, in 1996 - 3,7mil. pensionari, in 1992 - 3,2mil. pensionari, in 1989 - 2,6mil. pensionari. Cam 0,9angajati au sustinut 1pensionar din 1999 pana in 2010. In 1989 3,4angajati sustineau un pensionar, iar in 1992 2,1angajati sustineau un pensionar. Au crescut si cheltuielile anuale de la 1,2miliarde USD in 1992 , pana la 7,5miliarde USD in 2008, si chiar 13miliarde USD in 2009.
În decembrie 2009 existau 1,29 milioane de posturi ocupate in sistemul bugetar de stat. In mai 2010 in sistemul public erau angajaţi 1,36 milioane de bugetari, in timp ce in sectorul privat existau 2,94 milioane de angajati.
In 2009, PIB pe cap de locuitor in Romania a fost de 11.755 $.
Castigul salarial nominal mediu brut pe anul 2008 a fost de aproximativ 1500lei/luna/angajat.
In anul 2006 datoria publica a fost de 12,4% din PIB. La sfarsitul anului 2008, datoria publica totala a României era de 21,78% din PIB. La sfarsitul lui 2009, datoria publica totala a Romaniei era de 30,14% din PIB, si a ajuns la 30,6% din PIB la sfarsitul primului trimestru din 2010. In iulie 2010, datoria publica a Romaniei era de 45 miliarde euro.
La finalul lui 2006, datoria publica externa era de 28,4 miliarde euro. In noiembrie 2007 aceasta era de 33,85 miliarde euro. La finalul lui 2008, datoria externa totala era de 72,3 miliarde euro. La sfarsitul anului 2009, datoria externa bruta era de 95,48 miliarde $, reprezentand 69% din PIB.
Aceste cifre le gasiti si pe siteul Institutului National de Statistica www.intrastat.ro sau www.insse.ro, la "Publicatii statistice".

luni, 4 iulie 2011

Gramatica la politicieni

Funeriu, ministrul Educatiei, iunie 2011: "coleg e de genul neutru":


Elena Basescu, euro parlamentar, fata lui tata, presedinte: "poti sa ai si esecuri, poti sa ai si succesuri....pot sa fie oameni care nu vor sa vorbesc cu tine":


Vanghelie: Inregistrari perle verbale Vanghelie - primarul sectorului 5 Bucuresti

Se va mai completa ulterior.

Bac 2011 subiecte bareme rezultate

Promovabilitatea la prima sesiune a bacalaureatului, iunie-iulie 2011, a fost de 44,47 %, cea mai mică din ultimii 20ani. Promovabilitatea la bacalaureat în Capitală a fost de 42,03%. Au fost instalate camere de supraveghere video in majoritatea claselor de examen. In acest an, rata mica de promovabilitate a fost pusa pe seama acestei supravegheri video, motivatia celor de la inspectorate si minister fiind ca elevii nu au mai putut copia.

Daca e sa privim din mai multe puncte de vedere, trebuie sa ne uitam si la salariul profesorilor, care in 2011 acesta a scazut cu mai mult de 25%, prin taierea de catre guvern, motiv invocat de acesta fiind criza economica globala.

Alba - promovabilitate 38,45%,
Arad - 36,43% (86,38% in 2010),
Arges - 35% (61,6% in 2010),
Bihor - 50,38% (87,48% in 2010),
Bistrita-Nasaud - 41,92%,
Botosani - 56%,
Brasov - 45,89%,
Buzau - 53,2%,
Constanta - 58%,
Covasna - 44,29% (72,12% in 2010),
Cluj - 54,07%,
Dambovita - 35%,
Dolj - 39,74% (67% in 2010),
Giurgiu - 20%,
Gorj - 34,94%,
Harghita - 64,03% (72,08% in 2010),
Hunedoara - 38,36% (85% in 2010),
Iasi - 41,9%,
Mehedinti - 30%,
Mures - 45,56%,
Sibiu - 53,8%,
Suceava - 65,03%,
Teleorman - 46%,
Timis - 31,79% (82,84 % in 2010),
Vaslui - 43,27%,
Vrancea - 38,73% (64,1% in 2010).

Subiecte Limba si literatura Romana - scris - Bacalaureat 2011
Barem Limba si literatura Romana - scris - Bacalaureat 2011

În perioada 11-15 iulie, vor avea loc înscrierile pentru sesiunea august-septembrie a examenului de bacalaureat 2011, care se va desfăşura în perioada 22 august-7 septembrie.La linia TEL VERDE 0800801100 (telefon gratuit) cetăţenii pot semnala orice neregulă constatată în organizarea şi derularea examenului naţional de bacalaureat. Linia de telefon este disponibilă zilnic, pe toată durata desfăşurării examenului, între orele 9.00 şi 19.00.

Ministrul educatiei, Daniel Funeriu, domnul "coleg e de genul neutru: un coleg, doua colege":

domnul cu diploma de bacalaureat neechivalata in Romania (si astfel nerecunoscuta de ministerul educatiei din Romania), a spus ca "pentru prima dată societatea ştie că diploma de bacalaureat are o valoare câştigată prin muncă" si "România este la răscruce iar rezultatele şi comportamentele de la bacalaureat sunt oglinda societăţii", precizând că "naţiunea trebuie să aleagă dacă va merge pe mâna celor oneşti sau pe şmecherii".
Daniel Funeriu are doar 11 clase, conform legii învăţământului din România. Daniel Funeriu a obţinut bacalaureatul în anul 1989, la Lycée International
des Pontonniers, din Strasbourg, Franţa, după parcurgerea a 11 clase la Liceul de Filologie-Istorie din Timişoara, secţia de chimie-biologie, şi a clasei a XII-a la Lycée International des Pontonniers.

Funeriu nu are diploma de bacalaureat echivalata in Romania, deci se considera ca nu exista, ca nu a fost luata. De altfel, se aude zvon in tara cum ca nu a luat din prima, picand testul scris la limba romana, si a fost invitat sa redea acest test. Funeriu a refuzat pana in prezent sa vorbeasca despre diploma sa de bac.
Basescu, presedintele Romaniei, a luat la bac 7,4.
Ministrul Administratiei si Internelor, Constantin Traian Igas a luat bacalaureatul la 23 ani.
Elena Udrea a luat 7,93 nota la bac.
Vanghelie a luat bac-ul la 33 ani.
Remus Filip, consilier local din Câmpia Turzii si şeful organizaţiei de tineret a PDL din oraş, nu are bac-ul luat.
Mircea Geoana (PSD) a obtinut o medie de 9,80 .
Victor Ponta , actualul lider PSD, a luat 10
Crin Antonescu, seful PNL, a luat tot 10.
Seful Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan (PSD) , a absolvit liceul cu media 8.

marți, 28 iunie 2011

Perlele lui Vanghelie memorabil

O sti Vanghelie cine e Google? Sa fie "goagal"?


"Almanahe"?!


Vanghelie nu stie sa conjuge vebul "a fi". Invitat in emisiunea lui Robert Turcescu la Realitatea TV, acesta l-a pus la final sa conjuge verbul "a fi", ceea ce s-a dovedit dificil pentru Vanghelie.


Sau..."barbatul sotiei doamnei":


Luni, 27iunie 2011, Marian Vanghelie a spus ca PSD "ejaculeaza" pe cei care nu sunt buni. Invitat la emisiunea lui Robert Turcescu de la B1 tv, Vanghelie, primarul sectorului 5 al Capitalei, a comentat faptul ca a fost inlaturat de la conducerea PSD Bucuresti de catre Ponta: "la PSD Bucuresti nu poate fi un pămpălău, te ejaculează imediat".


Mare ti-e gradina doamne...si a ajuns primarul sectorului 5 al Capitalei, ca altul mai bun nu a fost.

joi, 23 iunie 2011

Basescu despre Regele Mihai sclav la rusi

Presedintele tarii, Traian Basescu, a declarat ieri la un post de televiziune despre Regele Mihai ca acesta a fost "sclav la rusi" si "laş că a abdicat". A mai spus că decizia regelui de a abdica a fost "un act de trădare".

"Tot continuăm să considerăm că abdicarea Regelui a fost un mare act patriotic. Nu. A fost un act de trădare a interesului naţional al României.........Vedeţi, noi încă nu ne aşezăm corect valorile. Spre exemplu, pentru noi toţi şi pentru istorie, Antonescu rămâne responsabil de Holocaust împotriva evreilor şi a ţiganilor, ducerea lor în Transnistria, nu ştiu ce. Nimeni nu spune că statul român avea un şef de stat atunci. Ăsta (mareşalul Antonescu, n.red.) era doar prim-ministru atunci. Unora le dăm averi, iar pe alţii îi considerăm criminali de război - şeful de stat şi prim-ministru. Doar pentru că unul a fost slugă la ruşi şi a lăsat ţara prin abdicare îl iertăm, de toate păcatele?" a declarat Traian Basescu, presedintele României.

Frantura de istorie despre Regele Mihai:
Regele Mihai al Romaniei
Mihai s-a născut pe 25 octombrie 1921 la Sinaia, fiu al Regelui Carol al II-lea şi al prinţesei Elena şi nepot al Regelui Ferdinand I. Este stră-strănepot al reginei Victoria a Marii Britanii şi văr de gradul trei al reginei Elisabeta a II-a. Urmaşii sai sunt: Margareta, Elena, Irina, Sofia si Maria. Mihai a devenit pentru prima dată rege al României după moartea bunicului său Ferdinand, în urma renunţării la tron a lui Carol al II-lea din decembrie 1925. A fost detronat de tatal sau in 1930, dar a preluat iar tronul in 6 septembrie 1940 (la 18 ani). Pe 10 mai 1941, regele Mihai a fost numit de catre prim-ministrul din acea vreme - Ion Antonescu, mareşal al României. După colaborarea României cu Germania în al Doilea Război Mondial şi după ce forţele sovietice au pătruns pe teritoriul României, regele Mihai a organizat la 23 august 1944 arestarea lui Antonescu. S-a opus guvernelor prosovietice din anii 1945-1946. A fost constrâns să abdice la 30 decembrie 1947 şi s-a stabilit la Versoix (Elveţia).
Istorie mai pe larg despre Regele Mihai al Romaniei .


Castelul Peles Sinaia
Castelul Peles Sinaia Romania
Castelul Peleş se afla in Sinaia, România, construit între 1873 şi 1914, la dorinţa regelui Carol I al României (1866 - 1914). Castelul a fost reşedinţa de vară a regilor României. Pe lângă castel au fost construite Pelişorul, Corpul de Gardă, Economatul, Casa de Vânătoare Foişor, Grajdurile, Uzina Electrică şi Vila Şipot. Castelul va rămâne reşedinţă a familiei regale până în 1948, când este confiscat de regimul comunist. În 2006, cand dl. Călin Popescu Tăriceanu era premier, guvernul român a anunţat retrocedarea castelului fostului rege Mihai I de România. Retrocedarea a fost propusa de Ministrul Culturii.

Guvernul Boc vrea acum castelul. DNA (Direcţia Naţională Anticorupţie) verifică modul în care s-a realizat restituirea domeniului Peleş către Casa Regală. Procurorii anticorupţie au început verificările după ce corpul de control al primului ministru a pus sub semnul întrebării memorandumul de înţelegere între Guvernul României şi Regele Mihai, reclamând că punerea în posesie nu respectă prevederile legale. [...] Reprezentanţii Guvernului Boc susţin că împroprietărirea Regelui Mihai, inclusiv cu drumurile şi căile de acces, generează probleme in administrarea altor cladiri.

Guvernul de azi in frunte cu Basescu lanseaza atacuri clare la adresa Casei Regale din Romania si asupra Regelui Mihai.
Basescu a avea mintea tulbure de la wisky-ul de la Ciresica unde obisnuieste sa traga, dupa cum el singura afirma ca obisnuieste sa bea: " Marirea pensiilor ?Am spus eu asa ceva? Poate eram beat" . Poate asa e condusa tara asta, intr-o continua betie, la cum sunt lucrurile in aceasta tara.

miercuri, 22 iunie 2011

Incalcari si incercari de incalcare a constitutiei de catre Basescu si PD-L

Pentru a vorbi de constitutie, trebuie sa stim de Curtea Contitutionala, rolul si componenta sa. Curtea Constitutionala se compune din nouă judecători numiţi pentru un mandat de nouă ani, care nu poate fi prelungit sau reînnoit. Câte trei judecători sunt numiţi de către Camera Deputaţilor, Senat, respectiv de Preşedintele României. Componenta sa actuala este:
Augustin Zegrean – Preşedinte - numit judecător de Preşedintele României in 2007
Aspazia Cojocaru – Judecător - numita la Curtea Constitutionala din 2004
Acsinte Gaspar – numit judecator la Curtea Constitutionala din 2004
Petre Lăzăroiu – numit judecător de Preşedintele României in 2008
Mircea Ştefan Minea – Numit judecător de Camera Deputaţilor in 2010
Iulia Antoanella Motoc – Numită judecător de Senat in 2010
Ion Predescu – numit judecător de Senat in 2004
Puskás Valentin Zoltan – numit judecător de Senat in 2007
Tudorel Toader – Numit judecător de Camera Deputaţilor, prin Hotărârea nr.27 din 12 iunie 2007, pentru un mandat de 9 ani, care expiră în iulie 2016.

In 2011 Basescu doreste modificarea constitutiei. Basescu vrea sa modifice mai multe puncte, unele dintre ele declarate neconstitutionale de catre Curtea Constitutionala. Printre prevederile considerate neconstituţionale de judecători se numără eliminarea prezumţiei caracterului licit al averii (adica nu mai e prezumtia de nevinovatie, ci orice obiect detinut legal trebuie sa dovedesti ca este obtinut legal, nu mai trebuie ei sa dovedeasca ca e obtinut ilegal), interzicerea contestării în justiţie a actelor administrative care privesc politici bugetare sau fiscale, prevederea că parlamentarii pot fi percheziţionaţi sau arestaţi fără avizul Legislativului, reglementarea răspunderii penale a miniştrilor prin lege organică sau intrarea mai multor reprezentanţi ai societăţii civile în componenţa Consiliului Superior al Magistraturii.

Basescu a cerut impozitarea inclusiv a pensiilor, desi pensia e un drept cuvenit, castigat de drept, prin cotizarea in anii de munca a fiecaruia. Impozitarea pensiilor e neconstitutionala, si Curtea Constitutionala a declarat acest lucru.

Emil Boc a fost pe 1decembrie 2010 - de ziua Romaniei - pe post de locţiitor de preşedinte de ţară pentru că aşa i-ar fi cerut Traian Băsescu, plecat la summit-ul OSCE din capitala Kazahstanului. Emil Boc a primit onorul în debutul paradei de ziua naţională, deşi constituţional preşedintele Senatului, Mircea Geoană, avea dreptul. Aceasta e o incalcare a constitutiei, deoarece in constitutie e stipulat ca presedintelui Senatului i se acorda onorul militar.

Prin legea 221/2008 salariile cadrelor didactice ar fi trebuit sa fie majorate din octombrie 2008 cu 33,4%. Nu s-a intamplat acest lucru, iar membrii FSLI - Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant - de sindicat au castigat in instanta drepturile. Nici in aceste conditii nu se aplica mojorarea salariala, iar un drept castigat in instanta si neaplicat e o incalcare a constitutiei.

In 2007, in Raportul Comisiei de anchetă privind faptele preşedintelui, sunt prezentate 19 capete de acuzare, fapte de natură penală, raport declarat legal de către Curtea Constituţională. Aceste capete de acuzare sunt:
1) A adoptat o atitudine de partizanat politic, abandonand rolul de mediator al statului, încălcand art. 1 din Constituţia României şi art. 8.
2) A deturnat voinţa electoratului, prin aceea că a desemnat un candidat la funcţia de prim-ministru, fără a ţine cont de rezultatul alegerilor, încălcand prevederile art. 3, alin. 1.
3) A intervenit brutal în activitatea Parlamentului, încălcand principiul autonomiei parlamentare, prevăzute în art. 64 din Constituţie.
4) A contribuit la crearea unei atmosfere de instabilitate politică, acţionand pentru crearea unei crize guvernamentale artificiale, încălcand art. 89 din Constituţie.
5) A adus grave prejudicii instituţiilor statului, calificand Parlamentul drept o "şandrama intrată în moarte clinică" şi afirmand despre Guvern că este aservit unor grupuri de interese, încălcand prevederile art. 61 din Constituţie
6) Şi-a subordonat serviciile de informaţii ale ţării, încălcand prevederile art. 65, alin 2, litera H din Constituţie. Preşedintele a solicitat imperativ directorilor SRI, SIE şi DGPI să-şi prezinte demisiile deşi decizia în cazul acestora este de competenţa Parlamentului şi respectiv a Guvernului.
7) Şi-a arogat dreptul la iniţiativă legislativă, încălcand prevederile art. 74 din Constituţie.
8) A acţionat constant pentru subordonarea Guvernului şi s-a substituit acestuia, încălcand art. 102, alin. 1.
9) A înfiinţat organisme ad-hoc paralele cu instituţiile constituţionale existente, încălcand 102, alin. 1, 116, alin. 2, 117, alin. 3 şi 119.
10) A participat la şedinţele de guvern care nu aveau pe ordinea de zi probleme care ţin de competenţa preşedintelui, încălcand prevederile art. 87 din Constituţie.
11) A refuzat să numească în funcţie miniştrii numiţi de primul-ministru, la Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul şi Ministerul Afacerilor Externe, încălcand prevederile art. 85, alin. 2 şi 107, alin. 1 din Constituţie.
12) A comandat public procurorilor ce dosare să instrumenteze cu prioritate, sugerand inclusiv soluţii în cauză, încălcand prevederile art. 124 şi 132 din Constituţie.
13) A periclitat existenţa unei justiţii independente, încălcand prevederile art. 124, invitandu-i pe magistraţi să demisioneze pentru a nu fi puşi în situaţia să emită o lege prin care să cureţe administrativ justiţia.
14) S-a substituit judecătorilor, stabilind temeinicia unor condamnări în motivarea unor decrete de graţiere, încălcand prevederile art. 126, aliniat 1 din Constituţie.
15) A timorat Curtea Constituţională, afirmand că aceasta dispreţuieşte interesul naţional.
16) A acceptat efectuarea unor interceptări ilegale, fapt probat prin afirmaţiile făcute în cadrul unei şedinţe de guvern.
17) Nu a prezentat nici pană în prezent strategia naţională de apărare a ţării.
18) A avut unele iniţiative personale în planul politicii externe.

Biroul Electoral Central a dat publicităţii, joi, rezultatele finale ale referendumului, conform cărora 77,78% din alegători s-au pronunţat în favoarea Parlamentului unicameral, iar 88,84% au votat pentru reducerea numărului de parlamentari, prezenţa fiind de 50,95%. Referendumul s-a bazat pe 2 intrebari pentru care poporul a fost chemat la vot.
Prima intrebare: "Sunteţi de acord cu trecerea la un Parlament unicameral în România ?" numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul "DA" a fost de 6.740.213, reprezentând 77,78%.
Intrebarea a doua: "Sunteţi de acord cu reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 de persoane ?" numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul "DA" a fost de 7.765.573, reprezentând 88,84%.
Deoarece referendumul a fost declarat valabil, iar in acest moment numarul parlamentarilor inca de atunci e mai mare de 300, aceasta reprezinta o incalcare a constitutiei.

marți, 21 iunie 2011

Contradictii basesciene si PD-L-iste

Guvernul Boc zice ca Romania nu va intra in criza. Romania e in criza din 2009. Criza economica globala a inceput in 2008. Vorbim aici de criza economica globala, nu cea interna politica.

"O tara care se imprumuta pentru salarii si pensii e o tara de mana a doua" spunea Basescu in 2010. Dar ulterior afirmatiei respective, Basescu a facut multe imprumuturi la FMI pentru a plati salarii si pensii.

Presedintele zice ca nu va face compromisuri in cariera sa politica. Marti 21 iunie 2011 la conferinta cu USL, din partea careia a venit Ponta si Crin Antonescu, le-a cerut acestora compromis, oferind USL parlament bicameral, in schimbul ca acestia sa voteze modificarea constitutiei si sa sustina propunerea lui Basescu de impartire a Romaniei in 8 judete. Desi tot Basescu a organizat referendum si la care romanii au votat parlament unicameral, marti Basescu trecerea peste votul romanilor si "punea la bataie" votul romanilor.



In 2009 Basescu afirma ca politicienii toti trebuie sa nu aiba imunitate politica, inclusiv presedintele. La inceputul lui iunie 2011, presedintele Romaniei Traian Basescu isi schimba afirmatiile, declarand ca doar presedintele trebuie sa aiba imunitate politica, deoarece "trebuie un pilon de stabilitate" ca ar fi prea des hartuit cu dat in judecata de te miri cine.

Basescu si Boc spun ca romanii sunt lenesi, ca ar trebui sa munceasca. Contradictia e ca ii trimit verbal la munca, dar da afara sute si mii de oameni. Deci unde sa munceasca? Plus ca aceste disponibilizari incalca constitutia prin faptul ca taie dreptul omului, dreptul la munca.

sâmbătă, 18 iunie 2011

Pasajul Basarab din Bucuresti a fost deschis

Sambata, 18iunie 2011, a fost deschis Podul Basarab. La deschidere nu avea cum sa nu participe Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu. Ziua de sambata a fost alocata strict pentru pietoni, pentru cei care au vrut sa il parcurga la picior, cu bicicleta. Duminica au avut liber sa il testeze si masinile.
Pasajul a fost inaugurat si cu o parada la care au participant fanfare (Fanfara Angelys, Fanfara Valahia, Fanfara Ploieşti şi Fanfara Jandarmeriei), motociclisti pe Harley Davidson,ansambluri populare, masini de epocă.
Pasajul Basarab realizeaza legătura rutieră şi de tramvai între Bulevardul Nicolae Titulescu - Şoseaua Orhideelor - Podul Grozăveşti - Bulevardul Vasile Milea (pentru circulaţia tramvaielor), respectiv Şoseaua Grozăveşti, întregindu-se astfel inelul principal de circulaţie al Municipiului Bucuresti în partea de nord-vest. Viaductul principal al pasajului are o lungime totală de 1450 de metri - din care 117 metri Podul pe Arce peste râul Dâmboviţa, respectiv 340 de metri Podul Hobanat peste zona Gării de Nord, cu bretele de acces la pasaj de 1126 metri lungime şi rampe de acces de 1250 m. Proiectul cuprinde două traversări majore de obstacole, a râului Dâmboviţa peste podul existent lărgit şi a căii ferate în zona Gării de Nord.
Luni, 30mai 2011, podul a fost supus la diverse teste, teste care au continuat pe parcursul a trei zile, structura de rezistenta a pasajului lung de 1,9 kilometri fiind testata cu 13 tramvaie si 26 de camioane, gradul total de incarcare ajungand la 1.500 de tone, conform constructorilor.
Constructia podului a durat 5 ani, lucrarile au inceput in noiembrie 2006, si a costat 204milioane de euro.
Tramvaiele liniei 34 vor circula pe Pasajul Basarab, intre Calea Vitan si Bulevardul Banu Manta, apoi pe un traseu prelungit pe Soseaua Nicolae Titulescu, Pasajul Basarab, Soseaua Orhideelor, Bulevardul Vasile Milea, Bulevardul Timisoara, Calea 13 Septembrie, Bulevardul Ghencea, pana la terminalul "Ghencea".
Traficul pe Pasajul Basarab este monitorizat video la cele doua capete. Pe pod au fost montate 23 de camere fixe si doua mobile, iar sub pod sunt alte patru fixe si doua mobile. Este estimat un trafic de 80mii de masini zilnic.


Pasajul Basarab harta, proiect

Pasajul Basarab - vedere de sus

Pasajul Basarab Buuresti inaugurare

joi, 16 iunie 2011

Concediul maternal si indemnizatia de crestere a copiilor

Ordonanţa de Urgenţă prin care Guvernul a modificat sistemul indemnizaţiei de creştere a copilului a fost publicată în Monitorul Oficial în 10 decembrie 2010 şi a intrat în vigoare la începutul anului 2011. Iata ce prevede aceasta lege:
Mamele pot să opteze pentru un concediu de creştere a copilului de doi ani, cu o indemnizaţie între 600 şi 1200 de lei, sau un concediu de un an, cu o indemnizaţie maximă de 3400 de lei.
Pentru copiii cu handicap, concediul durează trei ani şi indemnizaţia nu depăşeşte 3.400 de lei în primii doi. În ultimele 12 luni, alocaţia de stat scade însă până la 200 de lei.
Dacă mama dă naştere unui al copil în perioada de concediu, atunci va primi un supliment de 600 de lei.
Părinţii intraţi în concediul pentru creşterea copilului care se întorc la muncă mai devreme de 12 luni vor beneficia de o primă lunară de 500 lei timp de 2 ani. Angajatorii nu vor mai putea concedia pe nimeni în primele 6 luni după concediul de creştere a copilului.
Indemnizaţia de creştere a copilului a fost modificată ultima dată în iulie anul trecut. Anterior reducerii cu 15%, indemnizaţia pentru creşterea copilului era de 85%, dar nu mai mult de 4.000 de lei.
În prezent se află în plată peste 198.000 indemnizaţii, 90.000 de mame primesc 600 lei, si 3.400 urcă la plafonul maxim.

miercuri, 15 iunie 2011

Nasa si catastrofele naturale

Pe site-ul Nasa a fost publicat un filmulet in care administratorul Bolden, Charles F. Bolden vorbeste angajatilor despre ce e indicat sa faca in eventualitatea unei situatii de urgenta. Nasa a spus ca scopul filmului nu e de a anunta ceva despre care noi nu stim, ci doar sa ii constientizeze pe angajati ce e bine sa faca pentru diverse situatii de urgenta, pentru ei si familiile lor. Urmariti filmuletul:




Vedeti si pe site=ul Nasa : http://www.nasa.gov/centers/hq/emergency/personalPreparedness/index.html

vineri, 10 iunie 2011

Desfiintarea a 150 de administratii fiscale ANAF

Presedintele ANAF Sorin Blejnar a anuntat ca a semnat luni, 6iunie 2011, un ordin prin care a desfiintat 150 de administratii financiare:

"Am semnat azi (luni n.red.) un ordin prin care consolidez administratia fiscala romaneasca, adica am desfiintat 150 de administratii financiare. Nu este niciuna din Bucuresti........De la vama vor pleca acasa peste 600, de la Garda Financiara vor pleca peste 300 si de la administratii in jur 1.000 pana la sfarsitul anului, insa in prima faza doar 300", a declarat acesta.
De ce? Criza? Ineficienta? Clar e ca o parte din oameni vor fi disponibilizati, altii relocati cu serviciul , iar cei care vor ramane in sistem vor acoperi si partea de munca depusa de cei disponibilizati, pentru ca deocamdata birocratia in Romania ramane aceeasi, nu se schimba odata cu restructurarea ANAF.



joi, 9 iunie 2011

Impartirea Romaniei pe regiuni

Din 1968 Romania e impartita in 41 judete. Dar asta nu mai e bine acum. Guvernul, impreuna sau cu directive de la presedinte, vrea reorganizarea Romaniei in 8 judete mari, sau 7 judete si municipiul Bucuresti. De ce asa schimbare? Pai Traian Băsescu motiveaza ca actuala structura "generează ineficienţă în utilizarea banilor UE şi corupţie". Boc - premier de Romania - motiveaza ca UE nu ne da 1miliard euro fara aceasta reimpartire, deoarece la cum e structurata acum tara, nu e eficienta cheltuirea acestei sume. Miza - zice Boc - o reprezintă cele 10 miliarde de euro de care România ar urma să beneficieze prin programul de Dezvoltare al Comisiei Europene, în perioada 2013-2014, sumele reprezentând plata viitoarelor lucrări de infrastructură, a reţelelor de canalizare şi drumurilor judeţene. Ulterior, Bruxelle a zis ca nu e aceasta o conditie de alocare a acelor bani, si ca variante de obtinere a lor sunt mai multe. Maghiarii vor Romania impartita in 14 judete, din care unul sa fie format din Harghita, Covasna si Mures, judete pentru care cer si autonomie, si fiind la guvernare cu PD-L ii ameninta pe acestia cu ruperea aliantei in caz ca nu se face astfel.

S-a publicat pe site-ul Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului harta Romaniei asa cum se doreste a fi impartita. Vezi imaginea de mai jos:

Vezi aici pagina ministerului: http://www.mdrl.ro/index.php?p=171

Impartirea Romaniei pe regiuni















Primul pas ar fi legea din 1968 privind organizarea administrativ-teritorială şi cea privind dezvoltarea regională, după care la rând ar fi actul normativ referitor la administraţia publică locală, prin care ar trebui să se stabilească noua structură la nivel de judeţ, modul de alegere a şefilor consiliilor regionale, precum şi a consilierilor. Pe listă este şi legea statutului aleşilor locali şi cea a prefectului. Nu în ultimul rând trebuie luate la mână hotărârile de guvern privind organizarea ministerelor pentru a se decide la mâna cui ajung serviciile deconcentrate, dar şi legea finanţelor publice prin care se stabileşte cum sunt împărţiţi banii. [citat din Gandul]

Aceasta are multe urmari. Una ne implica pe fiecare dintre noi, cetatenii acestei tari. Cum? Trebuie schimbate multe acte: cartea de identitate a fiecaruia (trebuie sa asteptam pana la 30 de zile pentru a primi noul buletin - asta ne va costa in jur de 100lei), schimbarea numarului masinii si a permisului (in ur de 150lei), apoi mers la Directia de Taxe si Impozite Locale pentru anuntarea noii adrese si inca un drum la Administratia Financiara (cea restructurata ), unde sa spuneti unde locuiti mai nou. Toate aceste acte ne vor costa in jur de 700 ron, apreciaza autoritatile. De unde vor avea acesti bani cei disponibilizati de multe luni incoace....nu se stie.

marți, 7 iunie 2011

Constanţa Air Show 2011 - Thunder over the Black Sea

Americanii au venit sa faca show aviatic in Romania pe Aeroportul Mihail Kogalniceanu din Constanţa. In perioada 7-8 iunie a avut loc spectacolul aviatic "Thunder over the Black Sea". US Air Force Thunderbirds, Fortele Aeriene Romane, Agentia de Parasutism, Aeroclubul Roman si US Marine Corps si-au demonstrat profesionalismul si maiestria.


7 iunie 2011

9.30 Vor ateriza cele 8 aeronave F 16 – posibilitate realizare video/ foto
orele

13.30 – 14.30 Thunderbirds Zbor de antrenament Thunderbirds

15:00 – 15:15 Intalnirea ofiterilor Thunderbirds cu elevii de liceu din Constanta si Ambasadorul Statelor Unite

16.00 – 18.00 PARADA “CONSTANTA AIR SHOW – THUNDER OVER THE BLACK SEA pe bulevardele din Constanta si Mamaia, Asociatia Litoral- Delta Dunarii, Clubul Vehicolelor de Epoca, Clubul de motociclisti Seawolves



8 iunie 2011

10.00 Intrare LIBERA Publicul general (turisti + constanteni)

11.00 – 12.00 Evolutie Fanfara Militara

12.00 – 12.10 Evolutie Agentia de Parasutism ( motoparapante)

12.30-13.30 Evolutie Aeroclubul Roman (evolutie ZLIN/ planoare/AN2 / lansare parasutisti/ evolutie EXTRA 300]

13.00 -13.40 Intalnire Oficialitati romane si americane

13.30 – 13.40 Evolutie Agentia de Parasutism ( motoparapante)

13.40 – 14.10 Evolutie Fortele Aeriene Romane ( MIG 21, elicoptere Puma)

14.15 – 14.45 Evolutie US Marine Corps ( lansare de parasutisti)

15.00 – 17.00 Evolutie USAF THUNDERBIRDS ( ceremonie la sol, evolutie aeriana, sesiune de autografe)


Au putut fi vazut F-16 Fighting Falcon :

F-16 Fighting Falcon US Air Force Thunderbirds


Spectacol aviaic Constanta Romania 2011

luni, 6 iunie 2011

Programul Prima Casa 4

Programul "Prima Casă 4" se adresează oricărei persoane fizice care nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia nicio locuinţă, sau care deţine cel mult o unitate locativă, dobândită prin orice alt mod decât prin program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 de metri pătraţi. Prin program se pot cumpara locuinte noi sau aflate in diverse stadii de constructie. Banca Comercială Română este partener al statului roman la acest program. Dobânda este variabilă şi este formată din Euribor la 3 luni plus o marjă de 3,75% pentru clienţii cu istoric în relaţia cu BCR (marja este de 3,95% pentru clienţii fără istoric). Clienţii trebuie să dispună de un avans de 5% din preţul de achiziţie al locuinţei ori din costul de construire. Banca acceptă până la trei coplătitori şi nu se percepe comision de acordare credit sau comision lunar de administrare. Comisionul de rambursare anticipată este zero. Creditul este garantat parţial de Fondul de Garantare a creditelor pentru IMM (FNGCIMM), garanţia emisă de FNGCIMM, în numele şi în contul statului, având valoare determinată, iniţial egală cu 50% din valoarea creditului acordat. Programul guvernamental "Prima Casă" a fost lansat în vara anului 2009, iar statul a garantat creditele destinate cumpărării unei locuinţe de maxim 60.000 euro şi, începând din 2010, în limita a 70.000 euro pentru locuinţe cu lucrări încă neîncepute şi de câte 75.000 euro pentru case noi cumpărate de persoane organizate în asociaţii.

miercuri, 1 iunie 2011

Programul fertilizare in vitro

Din 1iunie (2011) incepe programul de fertilizare in vitro in Romania. Statul aloca intre 1200 si 1500euro pentru fiecare cuplu care doreste un copil pe aceasta cale. Spitalele de stat care intra in acest program sunt Maternitatea Giulesti (Spitalul de Obstetrica Ginecologie Panait Sarbu) si Spitalul Judetean din Cluj-Napoca. Si spitalele private pot participa la acest program, daca accepta suma suportata de stat. Conditiile de alocare a acestei sume sunt:
- cei doi soţi să fie căsătoriţi de minimum doi ani;
- să nu mai aibă copii;
- măcar unul dintre ei să fie cetăţean român;
- femeia trebuie să aibă între 24 şi 40 de ani (vârstă la care specialiştii spun că rata de succes este cea mai mare, de 28,2%);
- să probeze cu analize că are o rezervă ovariană bună si un raport intre varsta, inaltime si greutate normal;
- cel putin un membru al cuplului este obligat sa detina statutul de asigurat in sistemul public de sanatate de cel putin doi ani;
- pentru fiecare cuplu se suporta o singura procedura de fertilizare in vitro, indferent daca a mai avut sau nu o asemenea incercare.
Dosarul medical se depune la unitatea medicala care va efectua interventia, iar Ministerul Sanatatii va evalua dosarele si va stabili cine va primi ajutorul de la stat.

vineri, 29 aprilie 2011

Nunta regala Printul William si Kate Middleton

Pe 29 aprilie 2011, tinerii s-au casatorit. Kate Middleton, in vârstă de 29 de ani, fiica de pilot de avioane, si prinţul William, in varsta de 28 de ani, print al regatului englez, fiul Dianei si al lui Charles. S-au cunoscut în 2001 la universitatea scotiana St. Andrews, dar relatia lor, care a început in 2003, a fost intrerupta de o despartire in anul 2007, si apoi logodna din octombrie 2010. Slujba religioasa a fost oficiata la Catedrala Webmister Abbey, in prezenţa a aproximativ 1.900 de invitaţi - la 30 de ani de la somptuoasa casatorie dintre printul Charles si printesa Diana, din 1981, de la Catedrala Saint-Paul din Londra. In urma casatoriei, Kate Middleton a devenit ducesa de Cambridge, iar William duce de Cambridge, conte de Strathearn si baron de Carrickfergus. Prinţul Charles, tatal lui William, si sotia sa, Camilla, au sosit la Westminster Abbey, intr-un Rolls Royce. Printul William si Printul Harry au ajuns la catedrala intr-un Bentley.

La nunta au participat David Cameron cu sotia sa, regizorul Guy Ritchie fostul sot al Madonnei, Elton John alaturi de sotul sau, actorul Rowan Atkinson (Mr. Bean), David si Victoria Beckham, regele Mihai de Romania si familia sa.

Sosirea miresei la Catedrala:
Rochia de mireasa a lui Kate Middleton





















Kate Middleton este condusa de tatal sau Michael, la altar:


























Schimb de inele intre printul William si Kate Middleton in fata arhiepiscopului Canterbury la Catedrala Westminster Abbey, Londra.












Printul William si sotia sa Kate, Ducesa de Cambridge, urmati de cavalerul de onoare Printul Harry - fratele mirelui, si sora miresei, domnisoara de onoare Philippa Middleton, careia i se mai zice si Pippa, ies din Catedrala la sfarsitul slujbei.























Proaspat casatoritii ajung la Palatul Buckingham, unde din balcon se vor saruta, la fel cum au facut si Charles si Lady Di in 1981:
William si Kate la Palatul Buckingham Londra











Sarutul din balcon - au fost de fapt 2 :) :
Sarutul dintre Printul William si Kate Middleton in balconul Palatului Buckingham

















Si poza oficiala cu familia regala, dupa cununie (click pe poza pentru marire). In stanga miresei sunt familia ei, tatal, mama, fratele si sora. In dreapta mirelui sunt fratele, tatal si sotia acestuia Camilla. Pe scaune Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii si Printul consort Philip :

luni, 4 aprilie 2011

Spitale transformate in camine pentru batrani

Romania se "reformeaza" non-stop. Nici spitalele nu mai sunt ce trebuie. Unele sunt profitabile, altele nu, clar trebuie reforma. Statul roman e in criza, ca toate celelalte tari, dar ce mai criza la romani. Si atunci trebuie sa ia masuri. Asa ca spitalele, unele...multe...se vor transforma in camine pentru batrani. Chiar daca in ele lucreaza doctori buni, care asigura servicii pentru mai multe localitati din apropiere...chiar daca dupa transformarea lor bolnavii se vor duce la zeci de kilometri pentru o reteta (in caz ca pot, pentru ca unii nu se pot deplasa, altii nu au mijloace locomotrii - masina, caruta, cal, bibicleta...fiecare cum poate, plus ca e criza pentur fiecare roman in parte, inclusiv si poate mai ales si pentru cel sarac) ...asa ca...vezi mai jos lista cu spitale care vor trece camine de batrani:

Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a spus ca medicii nu vor fi dati afara, dar redistribuiti, în trei etape, începând cu 4 aprilie 2011.


Lista spitalelor propuse pentru reprofilare – cămine de bătrâni


ALBA
1 - Consiliul Local Ocna Mureş - Spitalul Orăşenesc Ocna Mureş
2 - Consiliul Local Zlatna - Spitalul Orăşenesc Zlatna
3 - Consiliul Local Baia de Arieş - Centrul de Sănătate Baia de Arieş

ARAD
4 - Consiliul Local Sântana - Spitalul Orăşenesc Sântana
5 - Consiliul Local Gurahonţ - Spitalul Comunal Gurahonţ
6 - Consiliul Local Chişineu Criş - Centrul de Sănătate Chişineu Criş

ARGEŞ
7 -Consiliul Judeţean Argeş- Spitalul "Dr. Teja Papahagi" Domneşti
8 - Consiliul Judeţean Argeş - Spital de Boli Cronice Mozăceni
9 - Consiliul Judeţean Argeş -Spitalul “Dr. Ion Crăciun” Călineşti

BACĂU
10 - Consiliul Local Comăneşti - Spitalul Orăşenesc "Ioan Lascar" Comăneşti

BIHOR
11- Consiliul Local Stei - Spital Orăşenesc Ştei
12 -Consiliul Local Bratca - Centrul de Sănătate Bratca

BISTRIŢA-NĂSĂUD
13 - Consiliul Local Teaca- Centrul de Sănătate Teaca

BOTOŞANI
14 - Consiliul Local Săveni - Spitalul Orăşenesc Săveni
15 - Consiliul Local Truşeşti - Spitalul Comunal Truşeşti

BRAŞOV
16 -Consiliul Local Săcele - Spitalul Municipal Săcele
17 - Consiliul Local Codlea -Spitalul Municipal Codlea
18 - Consiliul Local Victoria -Spitalul de Boli Cronice Victoria

BUZĂU
19 -Consiliul Local Vintila Vodă - Spitalul Comunal Vintila Vodă
20 - Consiliul Local Parscov - Centrul de Sănătate Pârscov
21 - Consiliul Local Patarlagele - Spitalul de Boli Cronice Pătârlagele

BUCUREŞTI
22 - Primăria Mun. Bucureşti - Spitalul Clinic Caritas

CARAŞ SEVERIN
23 - Consiliul Local Otelul Rosu - Spitalul Orăşenesc Oţelul Roşu
24 - Consiliul Local Anina - Spitalul Orăşenesc Anina
25 - Consiliul Local Bocşa - Spitalul Boli Cronice Bocsa

CĂLĂRAŞI
26 - Consiliul Local Budeşti - Spitalul Orăşenesc Budeşti

CLUJ
27 - Consiliul Local Mociu - Centrul de Sănătate Mociu

CONSTANŢA
28 - Consiliul Local Cernavoda -Spitalul Orăşenesc Cernavoda
29 -Consiliul Local Baneasa-Centrul de Sănătate Băneasa

DÂMBOVIŢA
30-Consiliul Local Titu-Spitalul Orăşenesc Titu

DOLJ
31-Consiliul Local Băileşti-Spitalul Municipal Băileşti

GALAŢI
32-Consiliul Judeţean Galaţi-Spital de Boli Cronice Iveşti

GIURGIU
33-Consiliul Local Ghimpaţi-Centrul de Sănătate Ghimpaţi

GORJ
34-Consiliul Local Bumbesti Jiu-Spitalul Orăşenesc Bumbeşti Jiu
35-Consiliul Local Rovinari-Spitalul Orăşenesc”Sf.Ştefan” Rovinari

HUNEDOARA
36-Consiliul Local Hateg-Spitalul Orăşenesc Haţeg
37 - Consiliul Local Calan -Centrul de Sănătate Călan

IALOMIŢA
38 - Consiliul Local Tandarei -Spitalul Orăşenesc Tăndărei

IAŞI
39-Consiliul Local Targu Frumos-Spitalul Orăşenesc Târgu Frumos

ILFOV
40-Consiliul Judetean Ilfov-Spitalul Orăşenesc "Dr.Maria Burghele" Buftea
41-Consiliul Judetean Ilfov-Spitalul Comunal Periş

MARAMUREŞ
42-Consiliul Local Baia Sprie-Spitalul de Boli Cronice Baia Sprie
43-Consiliul Local Somcuta Mare-Centrul de Sănătate Şomcuta Mare

MEHEDINŢI
44-Consiliul Local Strehaia-Spitalul Orăşenesc Strehaia
45-Consiliul Local Vanju Mare-Spitalul Orăşenesc Vânju Mare

MUREŞ
46-Consiliul Local Sarmasu-Spitalul Orăşenesc Sărmaşu

NEAMŢ
47-Consiliul Local Roznov-Spitalul Orăşenesc Roznov
48-Consiliul Local Bicaz-Spitalul Orăşenesc Bicaz

OLT
49-Consiliul Local Drăgăneşti-Olt-Centrul de Sănătate Drăgăneşti-Olt

PRAHOVA
50-Consiliul Local Buşteni-Preventoriul TBC Poiana Ţapului
51-Consiliul Local Floreşti-Spitalul de Pneumoftiziologie Floreşti
52-Consiliul Local Baltesti-Centrul de Sănătate Bălţesti
53-Consiliul Local Urlati-Centrul de Sănătate Urlaţi

SĂLAJ
54-Consiliul Local Cehu Silvaniei-Centru de Sănătate Cehu Silvaniei

SIBIU
55-Consiliul Local Agnita-Spitalul Orăşenesc Agnita
56-Consiliul Local Cisnădie-Spitalul Orăşenesc Cisnădie

SUCEAVA
57-Consiliul Local Solca-Spitalul de Boli Cronice Solca

TELEORMAN
58-Consiliul Judetean Teleorman-Centrul de Sănătate "Regele Carol I" Deparaţi
59-Consiliul Judetean Teleorman-Centrul de Sănătate Furculeşti
60-Consiliul Judetean Teleorman-Centrul de Sănătate Cervenia

TIMIŞ
61-Consiliul Local Faget-Spitalul Orăşenesc Faget
62-Consiliul Local Buziaş-Centrul de Sănătate Buziaş
63-Consiliul Local Ciacova-Centrul de Sănătate Ciacova

TULCEA
64-Consiliul Local Babadag -Spitalul Orăşenesc Babadag
65-Consiliul Local Sulina-Centrul de Sănătate Sulina

VASLUI
66-Consiliul Local Negresti-Spitalul Orăşenesc Negreşti
67-Consiliul Local Tutova-Spitalul de Boli Cronice"Dr.I.T.Nicolăescu" Tutova

VÂLCEA
68-Consiliul Local Brezoi-Spitalul Orăşenesc Brezoi
69-Consiliul Local Balcesti-Spitalul Orăşenesc Bălceşti

VRANCEA
70-Consiliul Local Mărăşeşti-Spitalul Orăşenesc Mărăşeşti
71-Consiliul Local Odobeşti-Spitalul Orăşenesc Odobeşti