joi, 9 iunie 2011

Impartirea Romaniei pe regiuni

Din 1968 Romania e impartita in 41 judete. Dar asta nu mai e bine acum. Guvernul, impreuna sau cu directive de la presedinte, vrea reorganizarea Romaniei in 8 judete mari, sau 7 judete si municipiul Bucuresti. De ce asa schimbare? Pai Traian Băsescu motiveaza ca actuala structura "generează ineficienţă în utilizarea banilor UE şi corupţie". Boc - premier de Romania - motiveaza ca UE nu ne da 1miliard euro fara aceasta reimpartire, deoarece la cum e structurata acum tara, nu e eficienta cheltuirea acestei sume. Miza - zice Boc - o reprezintă cele 10 miliarde de euro de care România ar urma să beneficieze prin programul de Dezvoltare al Comisiei Europene, în perioada 2013-2014, sumele reprezentând plata viitoarelor lucrări de infrastructură, a reţelelor de canalizare şi drumurilor judeţene. Ulterior, Bruxelle a zis ca nu e aceasta o conditie de alocare a acelor bani, si ca variante de obtinere a lor sunt mai multe. Maghiarii vor Romania impartita in 14 judete, din care unul sa fie format din Harghita, Covasna si Mures, judete pentru care cer si autonomie, si fiind la guvernare cu PD-L ii ameninta pe acestia cu ruperea aliantei in caz ca nu se face astfel.

S-a publicat pe site-ul Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului harta Romaniei asa cum se doreste a fi impartita. Vezi imaginea de mai jos:

Vezi aici pagina ministerului: http://www.mdrl.ro/index.php?p=171

Impartirea Romaniei pe regiuni















Primul pas ar fi legea din 1968 privind organizarea administrativ-teritorială şi cea privind dezvoltarea regională, după care la rând ar fi actul normativ referitor la administraţia publică locală, prin care ar trebui să se stabilească noua structură la nivel de judeţ, modul de alegere a şefilor consiliilor regionale, precum şi a consilierilor. Pe listă este şi legea statutului aleşilor locali şi cea a prefectului. Nu în ultimul rând trebuie luate la mână hotărârile de guvern privind organizarea ministerelor pentru a se decide la mâna cui ajung serviciile deconcentrate, dar şi legea finanţelor publice prin care se stabileşte cum sunt împărţiţi banii. [citat din Gandul]

Aceasta are multe urmari. Una ne implica pe fiecare dintre noi, cetatenii acestei tari. Cum? Trebuie schimbate multe acte: cartea de identitate a fiecaruia (trebuie sa asteptam pana la 30 de zile pentru a primi noul buletin - asta ne va costa in jur de 100lei), schimbarea numarului masinii si a permisului (in ur de 150lei), apoi mers la Directia de Taxe si Impozite Locale pentru anuntarea noii adrese si inca un drum la Administratia Financiara (cea restructurata ), unde sa spuneti unde locuiti mai nou. Toate aceste acte ne vor costa in jur de 700 ron, apreciaza autoritatile. De unde vor avea acesti bani cei disponibilizati de multe luni incoace....nu se stie.