miercuri, 24 octombrie 2012

Permis pentru mopede

Incepand cu 2013, conducatorii de mopede trebuie sa posede permis auto pentru a circula cu acestea pe drumurile publice. Doar biciclistii nu vor avea nevoie de permis auto pentru a circula pe drumurile publice.

Cei care au moped si au deja permis de conducere pentru alte categorii de vehicule, nu vor mai trebui să obţină acest permis special. Permisul de conducere pentru mopede va fi valabil zece ani, iar la fiecare reînnoire, şoferii vor fi obligaţi să facă un control medical.

În prezent, mopedele pot fi conduse doar pe baza atestatelor eliberate de şcolile de şoferi.

Mopedele sunt scuterele, motocicletele. Definitia oficiala a mopedului sau ciclomotorului : Un moped sau ciclomotor este un vehicul cu două, trei sau patru roți, a cărui viteză maximă prin construcție nu depășește 45 km/h și care este echipat cu un motor cu ardere internă, cu aprindere prin scânteie, cu o capacitate cilindrică ce nu depășește 50 cm³ sau cu un alt motor cu ardere internă ori, după caz, electric, a cărui putere nominală este de cel mult 4 kW.(Conform OUG Art.6 alin.(21))

În circulația pe drumurile publice, ciclomotorul trebuie:
a) să fie prevăzut cu instalație de frânare eficace;
b) să fie dotat cu mijloc de avertizare sonoră;
c) să fie echipat cu instalație de evacuare a gazelor de ardere care să respecte normele de poluare fonică și de protecție a mediului;
d) să fie prevăzut în față cu lumini de culoare albă sau galbenă, iar în spate cu lumină și un dispozitiv reflectorizant de culoare roșie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu