Pe 29 iulie 2012 a avut loc referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu. Vezi aici cifre participare la vot referendum suspendare Traian Basescu 29 iulie 2012 .
Curtea Constitutionala, formata din 9 judecatori, a decis azi 21 august 2012 ca referendumul e invalid, nu s-a realizat cvorum-ul, conform Legii 3/2000 privind desfăşurarea referendului. Vezi aici cine sunt cei 9 judecatori ai CC - Curtea Constitutionala. Şapte milioane şi jumătate de români au votat pentru demiterea preşedintelui suspendat la referendumul din 29 iulie 2012. In 2009 Basescu a fost votat presedinte cu 5,2 milioane, din care in Franta romanii de acolo au votat unul la 2 secunde. Si atunci nu s-a mai sesizat nici Parchetul, nu s-au mai analizat nici plangerile penale referitoare la fraude, atunci a fost liniste.
Acum au umblat procurori prin tara prin sate prin diverse judete, cu biblia pe portbagajul masinii, punand pe sateni sa jure ca au fost la vot, ca au votat pentru demiterea presedintelui Traian Basescu. Oameni au fost dusi la audieri la DNA - Directia Nationala Anticoruptie sa dea declaratii ca au fost la vot, sa isi recunoasca semnatura, si au fost intrebati inclusiv cum au votat, ceea ce nu e legal. Unii au fost citati ca inculpati, altii ca martori. Nu a fost chemat nici unul care a instigat la neprezentarea la vot, dar au fost anchetati cei care au participat la vot. Si DNA nu a facut public nici un raport cum ca ar fi fost frauda la vot, pentru ca ...simplu...nu a existat.
Decizia CCR se ia cu o majoritate de 6 la 3 dupa cum e scris la lege.
În 2 august, Curtea Constituţională (CC) a decis să solicite relaţii de la Guvern pentru lămurirea numărului de alegători în baza căruia s-a organizat referendumul. Aceste liste li s-au dat, dar...s-a considerat ca in Romania sunt tot 18,3 milioane de oameni cu drept de vot, ca la ultima cifra de acum 11 ani, pentru ca INS inca nu a facut public raportul recensamantului din 2011.
La legea referendumului scrie ca pentru calculul cvorumului se iau in considerare cei de pe listele permanente. Cei din afara tarii, cu domiciliul stabilit acolo, sunt inscrisi pe listele suplimentare. Astfel, pe listele permanente, in baza carora se stabileste cvorumul, MAI spune:
- un nr de 512.379 de persoane au acte de identitate expirate şi nu au fost reînnoite până la data referendumului.
- 26.066 de persoane decedate se aflau pe liste la data referendumului, 4.465 cetateni romani cu domiciliul in strainatate, 3414 care si-au pierdut dreptul de vot, 129 persoane bolnave psihic, 369 persoane cu corectii ale CNP-ului.
Conform MAE, totalul cetatenilor romani cu drept legal de sedere in alte tari decat Romania sunt 3.052.397 persoane - adica cei care intra pe listele suplimentare.
Deci din cei 18,3 milioane de romani cu drept de vot de acum 11 ani (pentru ca alte cifre nu avem nici de la MAI, nici de la INS) scazand pe cei de pe listele suplimentare rezulta ca suntem 16,6mil cu drept de vot in tara. Dintre acestia, conform MAI, 500 000 fiind decedati la data referendumului, rezulta ca raman 16,1milioane de romani cu resedinta in Romania si drept de vot. La referendum au participat 8,5milioane, din care 7,5milioane au votat pentru demiterea lui Basescu. Cvorumul a fost atins.
Pe 3 august, vineri seara, apare o erata emisa de Curtea Constitutionala, care modifica, fara cvorum al judecatorilor, Hotararea nr. 3 din 2 august 2012. Hotararea nr 3 din 2 august 2012 a Curtii Constitutionale spune ca cvorumul referendumului se calculeaza in baza Legii nr. 3 din 2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului . Ulterior apare Basescu cel suspendat la TV si zice ca cvorumul se calculeaza in baza Legii 370/2004 pentru alegerea preşedintelui României. Noi nu am avut alegerea presedintelui, noi am avut referendum !! La data si ora publicarii eratei, judecatorii erau in concediu, deci cine a semnat, cine a facut cvorum la Curtea Constitutionala?!
Erata care s-a publicat ulterior în Monitorul Oficial este o "decizie politică" spune judecătorul Ion Predescu de la Curtea Constituţională . Judecătorul Ion Predescu spune că Guvernul României (guvernul Ponta) a greşit atunci când a publicat erata în Monitorul Oficial. Judecătorul Ion Predescu a spus că decizia de a trimite erata ar fi trebuit luată în plenul CCR, cu toţi cei 9 judecători de faţă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu