marți, 15 mai 2012

Propuneri politice si ce s-a ales de ele

In noiembrie 2008, Parlamentul adoptă legea prin care salariile profesorilor sunt majorate cu 50%, iar preşedintele promulgă aceasta lege. Legeea e publicată în Monitorul Oficial şi intră în vigoare. Guvernul emite o Ordonanţă de Urgenţă prin care amână aplicarea Legii. Senatul respinge Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului. Avocatul Poporului contestă la Curtea Constituţională Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului. Guvernul emite o nouă Ordonanţă de Urgenţă prin care se aprobă majorarea salariilor profesorilor cu 28%. Curtea Constituţională declară neconstituţională Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului prin care se amână aplicarea Legii privind creşterea salariilor profesorilor cu 50%. Pe total, ce s-a ales? Nu numai ca nu se aplica nici o majorare de salariu, dar in 2010 se aplica o reducere de 25% din salariu, plus o zi pe luna angajatii stau acasa, se taie sporuri....

USL a propus reducerea numărului de parlamentari la 300. Basescu a sustinut (cel putin verbal in fata camerelor de filmat) reducerea numărului de parlamentari la 300 şi reformarea structurii Parlamentului, prin introducerea unei singure camere, în loc de două. In 2009 Basescu a tinut si un referendum pe aceasta tema, la care romanii au votat pentru reducerea numarului de parlamentari la 300. Preşedintele a menţionat că, în cazul în care clasa politică va refuza o asemenea reformă a Constituţiei, vor exista alte modalităţi pentru reducerea numărului de parlamentari, prin lege. Pana in mai 2012 asta inca nu s-a intamplat.

O alta propunere vine din partea partidului de guvernare, si anume impartirea Romaniei pe regiuni (8).

PD-L vrea comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, acestea sa se desfasoare intr-o singura zi. Se vorbeste despre noiembrie ca fiind luna alegerilor comasate. Ar insemna prelungirea perioadei mandatului alesilor locali, care ar expira in vara lui 2012. Emil Boc zice ca sustine acest proiect inclusiv din plan financiar, anul 2012 fiind unul dificil prin prisma crizei economice globale, si comasarea alegerilor va duce la "o economie bugetară de aproximativ 20 de milioane de euro". Astfel, prin comasarea alegerilro, votantilor li se vor inmana 6 buletine de vot: pentru primar, consiliul local, consiliul judetean, presedintele consiliului judetean, Senat si Camera Deputatilor. Se poate ajunge la o mare debandada , prea multe buletine, timpul se poate dovedi scurt pentru ca toti votantii sa puna stampila, au prea multe buletine de studiat. Apoi fiecare buletin trebuie introdus in urna sa. Si observatorii si oamenii din comisiile de vot oricum erau suprasolicitati cu numararea a cate unui singur buletin de vot de persoana, dar acum? Nu se vor face greseli de numarare? Nu vor fi si mai epuizati fizic si psihic acesti oameni din comisiile de supraveghere? Poate pe debandada mizeaza si Basescu si PD-L, ca doar si in Franta s-a votat, nu e asa, in mare viteza, 8 voturi pe minut, 6.360 de romani au votat, 78,92% pentru Basescu, in timp ce pentru Geoana au optat 21,07%.

Pe 24 iulie 2010 Boc a zis sa pastram toate bonurile fiscale atunci cand achiitionam orice, si se va returna o parte din suma lor ca metoda de incurajare de a cere mereu bon fiscal si in incercarea de a diminua deficitul produs de piata neagra. "O măsură pe care o avem în vedere, la propunerea parlamentarilor, este de a-i încuraja pe oameni să ceară bon fiscal pentru diversele produse pe care le cumpără. Toţi cei care vor avea bonuri fiscale adunate până la un anumit plafon vor beneficia de o primă din acea sumă de pentru a-i încuraja să ceară bon fiscal la diverse produse, de la pâine la lucruri foarte valoroase, foarte scumpe, pentru că, din nefericire, o formă a evaziunii fiscale este aceea că nu e dă bon fiscal", a declarat Boc. Pana in februarie 2012 aceasta returnare nu s-a intamplat. Sa mai asteptam?

Pentru urmatoarele alegeri, cele din 2012, s-a propus chiar si votul prin corespondenta. Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, membru PD-L din 28 septembrie 2010, a promis ca se vor obtine astfel un milion de voturi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu